CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2014

 

Venice : The Golden Age: Hoboconcerten

Rom: Hoboconcert in C (L'Olympiade)

Vivaldi: Concert voor strijkers in e, RV 134 - Hoboconcert in Bes, RV 364 - Concerto per molti stromenti in g, RV 576

(A) Marcello: Hoboconcert in d

Porta: Sinfonia in D

Tessarini: Ouverture in D ( La Stravaganza op. 4)

Xenia Löffler (hobo), Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Georg Kallweit (concertmeester)

Harmonia Mundi HMC 902185 69'

Opname: okt 2013 en febr 2014, Teldex Studio, Berlijn

   

Ik durf te voorspellen dat het succes van deze cd gaat scharnieren om het openingswerk van Uri Rom (1969). Rom schreef het stuk in opdracht van de Akademie für Alte Musik Berlin, en droeg het op aan de hoboïste van het ensemble, Xenia Löffler. Rom baseerde zich in het eerste deel op de aria 'Siam navi all'ondi algenti' uit de opera L'Olympiade van Vivaldi. Hij heeft een stuk afgeleverd dat je kunt afficheren als pasticcio (zo wordt het hier genoemd) of als plagiaat (er is nauwelijks verschil). Zo'n opdracht heeft één groot voordeel: hij levert een volwassen concert op van ruim een kwartier. Het beroemde concert van Alessandro Marcello stopt rond de tienminutengrens. Overigens zijn dit soort pasticcio's van alle tijden: Sir John Barbirolli fabriceerde ze voor zijn echtgenote Evelyn Rothwell uit de noten van Corelli en Pergolesi. De Australische componist Arthur Benjamin schreef voor diezelfde Evelyn een pasticcio dat hij samenstelde uit pianosonates van Domenico Cimarosa. Pauline Oostenrijk, solohoboïste van het Residentieorkest, nam ze ooit op voor het label Verdi Classics, een initiatief van impresario Rob Groen - een plaatje om te koesteren.

Dit is een prachtig 'Schaufenster' voor Xenia Löffler en haar collega's. Löffler bespeelt uiteraard een kopie van een oude hobo, en haar vaardigheid op het instrument is fenomenaal. Niet alle stukken op deze cd zijn hoboconcerten, concertmeester Georg Kallweit grijpt zijn kans in het concert dat Vivaldi schreef voor zijn vriend Pisendel in Dresden. Een nieuwtje is het deel uit La Stravaganza op. 4 van Carlo Tessarini, gepubliceerd in 1736 in Amsterdam, uiteraard zonder toestemming van de componist. Het wordt hier geafficheerd als Ouverture, maar is gewoon een driedelige sinfonia voor strijkers. Kennelijk dacht de uitgever dat hij twintig jaar na de publicatie van La Stravaganza van Vivaldi het kunstje nog een keertje kon vertonen. Overigens was de globetrotter Tessarini ook een poosje in Arnhem werkzaam.

Een pracht van een schijf, voorbeeldig geannoteerd en schitterend opgenomen door Martin Sauer, mede-oprichter van de Teldex Studio.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links