CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2019

 

Silk Baroque - Wu Wei & Holland Baroque

Steenbrink & Wu Wei: arrangementen van Telemann, Rameau, Rebel, Leclair, Vivaldi en Bach

Wu Wei (sheng, bawu, erhu), Holland Baroque o.l.v. Tineke en Judith Steenbrink
Pentatone PTC 5186 800 • 69' • (sacd)
Opname: zonder datum, Studio 5, Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum

 

Wu Wei is one of today's most important sheng players worldwide. Just like Holland Baroque, he is a guardian of ancient traditions and a sound innovator at the same time. Sometimes silky soft and sometimes mind-blowingly energetic: by playing sounds from Baroque Europe and ancient China, these top musicians pay tribute to today's Baroque music.

Aldus de wervende tekst op de achterkant van het cd-doosje. Een tekst die niet helemaal recht doet aan de inhoud van de cd. Wu Wei bespeelt een instrument van voor onze jaartelling, dus sound innovator? En wat wordt er bedoeld met today's Baroque music?

Het innoverende zit hem in de combinatie van beide elementen: barokmuziek en een instrument dat de duizenden jaren oude traditionele Chinese volksmuziek vertegenwoordigt. Today heeft betrekking op de manier waarop Holland Baroque omgaat met barokmuziek, en die is inderdaad anders dan anders. Tineke (viool) en Judith (toetsen) Steenbrink zijn de ambitieuze leiders van een ensemble dat zich Holland Baroque noemt, maar dat veel meer wil dan allen maar barok. Wat ze echter niet willen is de uitverkoopbarok waarmee we in de lift worden doodgeslagen. Ze zoeken de confrontatie met andere muzikale werelden die elkaars integriteit respecteren en zo tot een nieuw klinkend amalgaam komen - innovatief zonder je klank te veranderen. Ze lieten dat al eerder horen in de samenwerking met jazztrompettist Eric Vloeimans. Hier laten ze ons kennismaken met Wu Wei, virtuoos bespeler van de drieduizend jaar oude sheng.

De sheng is gebouwd volgens het principe van de mondharmonica, met een soort orgelpijpjes om de klank te versterken. De kennismaking van Wu Wei met de zussen Steenbrink heeft geleid tot een album dat in zijn opzet terugvoert naar de jaren zeventig van de vorige eeuw, een concept album. Zo'n album moet liefst van begin tot eind beluisterd moet worden, waarbij de overgangen opzettelijk nevelig zijn, maar de aandacht door wonderlijke combinaties van begin tot eind spannend gehoudend wordt. Het klinkend resultaat vliegt in dit geval alle kanten op - van een arrangement van het Andante uit de sonate voor vioolsolo BWV 1003 dat puristen rillingen bezorgt, tot een Abendmusik waarop Wu Wei heerlijk schmiert op de erhu (Chinese viool), voor kenners van wereldmuziek waarschijnlijk niet te pruimen. Of wat te denken van Rameau's tophit Tristes Apprêts in een tranentrekkend arrangement voor de sheng en neuriënde sopraan, tegenover de Dancing Song of the Yao Tribe, waari Wu Wei zich laat horen op de bawu, een Chinese fluit.

De kracht van dit album ligt niet in de onderdelen, maar in de som daarvan. Verwacht geen pure barokmuziek, en geen authentieke volksmuziek, maar geniet van de uitgekiende arrangementen die de vorm van composities aannemen. Een tour de force van twee Hollandse muzikanten en één Chinese virtuoos. Schitterend opgenomen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links