CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, mei 2023

Sfumato

Klik hier voor de inhoudsopgave

Cet Étrange Éclat: Gauthier Broutin (cello), Agnès Boissonnot-Guilbault (viola da gamba), Chloé Lucas (violone), Nora Darganzali (klavecimbel)
Initiale INL 13 • 67' •
Opname: okt. 2020, Église Luthérienne de Bon-Sécours, Parijs

 

Deze cd begint met het stemmen van een paar lage snaren van het klavecimbel, een activiteit die naadloos overgaat in muziek van Corelli. Maar welke muziek? In de tracklijst staat alleen Sonate opus 5. Enig rechercheren leert dat het gaat om de vijfde Sonate uit de triosonates voor viool en continuo opus 5, bewerkt voor viola da gamba, cello, violone en klavecimbel. Dat is dan tevens de bezetting van het kwartet Cet Étrange Éclat, die bestaat uit een viola da gamba of cello met continuo. Het ongebruikelijke schuilt in de toevoeging van een violone (contrabas). De musici komen van het Parijse Conservatoire, dat ook verantwoordelijk is voor de uitgave. Kennelijk een nieuw verschijnsel, in navolging van orkesten zien we dat nu ook conservatoria (waaronder Brussel en Den Haag) hun eigen cd's uitbrengen.

Onder de noemer Sfumato, een term uit de schilderkunst, worden hier werken gepresenteerd voor de allerlaagste strijkersbezetting, voor een deel in bewerkingen. Sfumato is afgeleid van het Italiaanse fumare (roken, dampen) en staat voor een techniek (onder meer toegepast in de Mona Lisa) waarbij de contouren in een schilderij lijken te vervloeien. In muzikale zin is hier eveneens sprake van een vervloeien van de klank van cello, viola da gamba en violone, die zich alle drie in dezelfde lagere octaven bewegen, en daarmee zorgen voor een versluierde luisterervaring. Helaas zet zich de voornoemde slordigheid in het aftitelen door in de rest van het programma. Een Sonate van Benedetto Marcello staat in de speellijst als opus 6 nummer 2 i.p.v. opus 2 nummer 2; een sonate van Jean-Baptiste Barrière krijgt alleen nummer 6 mee, terwijl die uit het Deuxième Livre afkomstig is. De warrige toelichting met veel geleuter over kleuren helpt daarbij ook niet mee. Gelukkig wordt er uitstekend gemusiceerd en is de repertoirekeuze ondanks de veelheid aan zwaarmoedige klanken bepaald de moeite van het beluisteren waard.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links