CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2012

 

 

Roukens: Strijkkwartet ‘Earnest and Game’ - Strijkkwartet And David Sang’ (bewerking van Planxit autem David’ van Josquin des Prez)

Mozart: Strijkkwartet nr. 19 in C, KV 465

Rubens Quartet

RQ – eigen uitgave • 64' •

Opname: maart 2011 en januari 2012 (Mozart), Westvestkerk, Schiedam

www.rubenskwartet.nl


 “Ik zoek graag naar een taal die in deze tijd en deze cultuur past. Daar horen ook popmuziek-invloeden bij. Die behoren net als Beethoven en Adams tot mijn muzikale DNA.”

 
 
Joey Roukens

Joey Roukens (1982) krijgt in woord en geschrift regelmatig het etiket ‘jonge hond’ opgeplakt. Deze cd toont aan dat we daar maar eens mee moeten stoppen. Roukens is een jonge Nederlandse componist met een geheel eigen, uiterst originele stem. Zijn originaliteit mag zijn oorsprong vinden in de nieuwsgierigheid en de speelsheid van de jonge viervoeter, zijn technisch kunnen is inmiddels volwassen. Het resultaat liegt er niet om: het strijkkwartet Earnest and Game is een meesterlijk stuk muziek dat de luisteraar moeiteloos weet te boeien, net als zijn eerste grote orkestwerk Out of Control, dat door het Concertgebouworkest werd uitgebracht in de serie Horizon (klik hier). Roukens behoort tot de generatie voor wie popmuziek er eerder was dan klassieke muziek. Hij heeft geen last van uitgewoonde tradities, maar ook geen behoefte aan gemakkelijke formules. Wat volgt is een verademend nieuw geluid waarin vooral de uiterlijkheden van een veelheid aan overbekende muzikale gebaren in Roukens muzikale spijsvertering zijn verwerkt: Gustav Mahler meets The Band. Roukens werd door het Rubens Kwartet uitgenodigd om ‘huiscomponist’ te zijn. Zo kon zijn strijkkwartet groeien en bloeien in vele concerten, en uiteindeljk zijn definitieve klank vinden. Samen met een van Mozarts mooiste strijkkwartetten en een fascinerende bewerking van een motet van Josquin staat het nu op deze cd. Het Rubens Kwartet speelt het allemaal even gloedvol en geeft de cd zelf uit. Ze mogen er trots op zijn. Apetrots.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links