CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2012

 

 

Ruysdael Quartet - Russian Generations 3

Tsjaikovski: Strijkkwartet nr. 3 in es, op. 30

Prokofjev: Sonate voor twee violen in C, op. 56

(G.) Prokofjev: Strijkkwartet nr. 3

Ruysdael Quartet: Joris van Rijn, Emi Ohi Resnick (viool) Gijs Kramers (altviool) Jeroen den Herder (cello)

Cobra 0033 • 77' •

www.ruysdaelkwartet.nl


Dit is de derde aflevering in de serie ‘Russian Generations’ van het Nederlandse Ruysdael Quartet. Onder die noemer worden drie generaties Russische componisten bijeengebracht: Peter Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893), Sergej Prokofjev (1891-1953) en als verrassing diens kleinzoon, Gabriel Prokofjev (1975).

Gezien het feit dat Tsjaikovski drie strijkkwartetten componeerde, en dat opa Sergej het bij twee voor gezien hield, mogen we aannemen dat dit de laatste in de reeks is. Hier moest ook al een truc toegepast worden om de lading te dekken: in plaats van een strijkkwartet krijgen we van Sergej de Sonate voor twee violen te horen.

Net als in de vorige twee uitgaven (klik hier) valt het zorgvuldig afgewerkte spel van dit kwartet op door de prachtig gedoseerde toepassing van verschillende gradaties van vibrato. Het desolate karakter van het langzame deel van Tsjaikovski’s Derde kwartet, Andante funebre e doloroso, krijgt door het non-vibrato spel van deze musici een extra indringende lading. Maar het is niet alleen maar droefenis, de uitgelaten vrolijkheid van het Allegretto vivo e scherzando, wordt al net zo overtuigend in klank gebracht. Joris van Rijn, concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest, en Emi Ohi Resnick, ex-concertmeester van het Radio Kamerorkest, laten een aanstekelijke Sonate voor twee violen horen, met zijn vele dubbelgrepen bijna een gecondenseerd strijkkwartet.

Gabriel Prokofjev is de zoon van Oleg Prokofjev (1928-1998), een van de twee zonen uit Sergej Prokofjevs eerste huwelijk. Oleg was beeldhouwer en schilder, maar bovenal curator van zijn vaders nalatenschap als componist. In het begin van de jaren 1970 vestigde hij zich in Engeland, ontmoette er zijn derde echtgenote en in 1975 werd de oudste van de vijf kinderen uit dat huwelijk geboren, Gabriel. Gabriel Prokofjev heeft een traditionele opleiding gevolgd, maar hij houdt zich ook bezig met popmuziek en is actief als dj. Een van zijn recente composities is een ‘scratch’ concert voor dj met acht draaitafels en orkest. Zijn muziek is een intrigerende mengeling van hiphop en minimal music met een sterke nadruk op de motoriek. Hij is niet bang van dissonanten en zijn muziek heeft een geheel eigen ‘sound’. Hij schreef zijn Derde strijkkwartet in opdracht van het Ruysdael Quartet.

Net als de vorige twee afleveringen is deze cd opgenomen voor het label Cobra, en heeft opnameleider en labelchef Tom Peeters voor een doorzichtige, natuurgetrouwe en warme kwartetklank gezorgd. De toelichting is Nederlands/Engels en bevat een kort vraaggesprek met componist Gabriel Prokofjev. Het is een pracht van een tjokvolle plaat, en ik ben heel benieuwd of het volgende project van de Ruysdaels ook weer zo’n stimulerende luisterervaring gaat worden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links