CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, januari 2020

Francis Poulenc - Chamber Music Vol. 2

Poulenc: Suite française d'après Claude Gervaise, cello en piano - Sérénade d'après la huitième des Chansons Gaillardes, cello en piano - L' Invitation au château, toneelmuziek voor viool, klarinet en piano - Un Joueur de flûte berce les ruines, fluit solo - Villanelle, piccolo en piano - Deux Mélodies, bariton en piano - Le Travail du Peintre, liederencyclus voor bariton en piano

Eva-Maria May (piano), Martin Rummel (cello), Corinna Desch (viool), Andreas Schablas (klarinet), Ahran Kim (fluit), Damien Gastl (bariton)

Paladino Music pmr 0086 • 60' •
Opname: jan. 2018 (cello), Johannessaal, Schloss Nymphenburg, München; april 2018 (L' Invitation), Bruno-Waltersaal, Staatsoper, München; juli 2019 (overige), Rubinsteinsaal, Steinway-Haus, München

 

Martin Rummel (1974, Linz, Oostenrijk) is niet alleen de cellist op deze opname, hij is ook verantwoordelijk voor de uitgave. Rummel is niet alleen musicus, hij is ondernemer, producer, opnameleider, leraar, musicoloog: kortom een man met veel talenten. Tien jaar geleden besloot hij zijn eigen cd-label op te richten, uiteraard met de bedoeling om zijn eigen muzikale ideeën uit te dragen. Die ideeën waren nu eens niet om het grote cellorepertoire op te nemen, maar om als didacticus de schat aan lesmateriaal voor de cello te ontginnen: etudes en suites van Popper, Merk, Lee - op YouTube te bekijken. Hij noemde het label Paladino, en het succes gaf hem de moed om een ander label over te nemen, Kairos. Een dappere beslissing, want Kairos houdt zich bezig met muziek die niet bepaald gemakkelijk in de markt ligt, moderne klanken van het type hardcore avant-garde. Twee andere labels figureren intussen ook onder de paraplu van Rummels onderneming: Austrian Gramophone en Orlando Records.

In de tien jaar dat Paladino bestaat is er ruime aandacht geschonken aan de kamermuziek van Francis Poulenc. In 2016 verscheen een dubbel-cd met 'Het verhaal van Babar het Olifantje' in drie talen (F/D/E). Een jaar later volgden de sonates met pianobegeleiding, met als spil pianiste Eva-Maria May, die ook op de onderhavige uitgave een hoofdrol speelt. In december 2018 verscheen een schijfje met de muziek voor twee piano's en piano vierhandig, opnieuw met May.

Al in 2015 verscheen Chamber Music vol. 1, maar die bevat werken die ook op de latere titels verschenen, met andere instrumentalisten, maar wel met dezelfde pianiste.

De Duitse pianiste Eva-Maria May (1985) is duidelijk de drijvende kracht achter deze serie, en zij verzorgde ook de uitstekende toelichting bij deze uitgave. Het begrip kamermuziek wordt hier flink opgerekt, met een liederencyclus, een bewerking voor cello en piano van een origineel orkestwerk en toneelmuziek. Vooral dat laatste blijkt een aangename verrassing, met zijn knipoogjes naar de dansmuziek van de Moulin Rouge. Toneelmuziek bestaat onvermijdelijk uit een groot aantal snippers, en dat is hier niet anders. Ze kunnen naar willekeur worden gerangschikt, en dat resulteert hier in totaal van 24 minuten muziek, terwijl de versie in de complete werken van Poulenc op EMI/Warner slechts 17 minuten telt, en die op Naxos met Alexandre Tharaud 14.

De liederen ogen enigszins als een vreemde eend in de bijt, maar in de praktijk valt dat reuze mee, doordat het gehele programma al veel afwisseling kent. Wat enigszins stoort is de plaatsing van bariton Damien Gastl, die tijdens de opname heen en weer loopt of beweegt, storend voor luisteraars met een koptelefoon. Zijn interpretatie had iets meer kunnen profiteren van de (gepubliceerde) inzichten van Pierre Bernac, en hoewel hij goed verstaanbaar is missen we in het booklet de teksten.

Poulenc uit München, het ligt niet voor de hand, maar het werkt wonderwel. Mede dankzij Eva-Maria May, te prefereren boven de gemaniëreerde Alexandre Tharaud op Naxos, en een uitgelezen korps aan uitstekende instrumentalisten. De opnamekwaliteit laat geen wens onvervuld en de verrassende programmering maakt nieuwsgierig naar deel 3.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links