CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2018

 

Song of Songs - Canticum Salomonis

Palestrina: Canticum Canticorum Salomonis (selectie)

L'Héritier: Nigra sum

(de) Matua: Audi, dulcis amica mea

Gombert: Quam pulchra es - Magnificat

Josquin: Ave Maria

Cappella Mariana o.l.v. Vojtech Semerád (tenor)

Et'cetera KTC 1602 • 58' •
Opname: augustus 2017, La Chapelle de Romay, Paray-le-Monial (F)

 

Song of Songs is de titel van deze cd - Hooglied in het Nederlands. Het enige bijbelboek dat zich niet bezighoud met wetten of profetieën, maar met pure erotiek. Een moeilijk onderwerp dat al gauw werd bedekt onder een laagje vernis dat aangeleverd werd door de allegorische liefde voor de maagd Maria. De liefde van haar zoon voor de mensheid deed de rest. Dat neemt niet weg dat een componist als Palestrina zich duchtig door de erotische teksten liet inspireren. Het komt wat warrig tot ons, maar uit de begeleidende tekst bij deze cd mogen we opmaken dat Cappella Mariana, en met name artistiek leider Vojtech Semerád, geprobeerd heeft om een hybride samen te stellen uit de diverse kruisverbanden. Een betere verklaring voor een programma dat het Hooglied deelt met een Ave Maria en een Magnificat valt moeilijk te verzinnen.

Dit is niet de eerste cd van Cappella Mariana die op het label Et'cetera verschijnt. Eerder besprak ik Codex Specialnik, een uitgave waarop behalve de mannen van de Cappella de sopraan Hanna Blazikova acte de présence gaf, met schitterende gevolgen. Hier moeten we het stellen met alleen maar vijf mannen (vier Tsjechen en een Hollander) die deze cd opdragen (ik citeer de eerste pagina van het cd-boekje) 'To all the women who have changed our lives.'. Een uitspraak waarin Palestrina zich gevonden zou hebben.

Dus werd het een programma dat begint met 'Osceletur me' van Palestrina en eindigt met het Magnificat van Gombert - een wonderlijke reis van Rome naar Vlaanderen. Reisleider Vojtech Semerád wist waaraan hij begon en heeft zijn Cappella weten te inspireren tot een muzikaal avontuur dat spannend blijft van begin tot eind. Dat komt niet in de laatste plaats door de onwaarschijnlijk accurate intonatie van dit kwintet - hier wordt zuiver zingen tot grote kunst.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links