CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, augustus 2010

 

 

Cristina Ortiz - Alma Brasileira

Nepomuceno: Prece - Galhofeira.

Guarnieri: Dansa Negra – Dansa Brasileira.

Fernandez: Suite Brasileira nr. 1, 2 & 3 – Très Estudos em forma de Sonatina.

Villa-Lobos: A Lenda do Cabocio – Valsa da Dor.

Vianna: Toada nr. 2 – Jogos Pueris – Schumanniana – Preludio nr. 3 – nr. 4 - Serenata Espanhola – Berceuse do Sabia – Seresta – Corta-Jaca.

Cristina Ortiz (piano).

Intrada 016 • 77' •


 

Cristina Ortiz (1950) is geboren in de Braziliaanse stad Bahia en is al haar leven lang de muzikale ambassadrice bij uitstek van haar geboorteland. Zo maakte zij in 1992 een maatgevende opname van de complete pianoconcerten van haar landgenoot Heitor Villa-Lobos voor het label Decca. Met dit recital uit 2005 presenteert zij vijf Braziliaanse componisten die carrière maakten in de eerste helft van de twintigste eeuw. Geen van de vijf was baanbreker of nieuwlichter, maar de muziek die zij componeerden is net zo karakteristiek voor Brazilië als de samba.

De meest opvallende is Oscar Lorenzo Fernandez (1897-1948), die zijn bekendheid te danken heeft aan het kleurrijke orkestwerk Batuque. Zijn drie Suites Brasileiras uit 1936 en 1938 zijn inventief, chromatisch en nostalgisch als Chopin op zijn Zuid-Amerikaans. Alberto Nepomuceno (1864-1920) is de oudste van het stel en wortelt met twee dansen voor de salon nog helemaal in de negentiende eeuw. Mozart Camargo Guarnieri (1907-1993) heeft de pianoliteratuur verrijkt met zes pianoconcerten, die inmiddels op Naxos zijn verschenen, een uitgave die niemand mag missen. Van hem zijn twee folkloristische dansen uit de jaren dertig opgenomen.

Zelf geeft Cristina Ortiz aan een zwak te hebben voor Fructuoso Vianna (1896-1976), een autodidact die zich beperkte tot het schrijven van pianominiaturen en liederen, net als zijn Spaanse collega Federico Mompou. Zijn Schumanniana is opgedragen aan Ortiz en beleeft hier zijn plaatpremière. Heitor Villa-Lobos (1897-1959) mag uiteraard niet ontbreken en zijn Valsa da Dor - Wals van de pijn - geeft precies weer waar deze cd over gaat: heimwee. Cristina verliet haar geboorteland toen ze vijftien jaar was en ze legt haar hele ziel en zaligheid in deze prachtige anthologie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links