CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2023

Mozart: Pianoconcert nr. 24 in c, KV 491 – nr. 25 in C, KV 503 – Ouverture Le Nozze di Figaro KV 492

Jean-Efflam Bavouzet (piano), Manchester Camerata o.l.v. Gábor Takács-Nagy
Chandos CHAN 20192 • 68' •
Opname: 27/28 maart 2022, The Stoller Hall, Hunts Bank, Manchester

 

Dit is het zevende deel in de registratie op het label Chandos van de complete pianoconcerten van Mozart, door de Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet (1962). Een project dat in 2016 gestart werd als ‘Mozart, made in Manchester'. Een unieke samenwerking tussen de Chetham's School of Music, docent en dirigent Gábor Takács-Nagy en de concertzaal van de school, The Stoller Hall. Takács-Nagy (1956) heeft faam verworven als oprichter en primarius van het beroemde Tákacs Quartet, waaraan hij van 1975 tot 1992 verbonden was. Op de Chetham's School geeft hij leiding aan de strijkersklas, die hier optreedt onder de naam Manchester Camerata, voor de gelegenheid aangevuld met blazers. Een en ander vindt plaats in de vorm van een concertserie, gevolgd door opnamesessies. Als aanvulling dienen orkestrale extra's in de vorm van ouvertures en divertimenti (op deel 3 werd het kwintet voor piano en blazers toegevoegd).

In 2006 begon de Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet (1962) zijn relatie met het label Chandos. Hij was toen 44 jaar – eigenlijk een laatbloeier, aan het contract met Chandos ging alleen een opname van de complete pianowerken van Ravel vooraf, ze verscheen in 2003 op het label MDG. In de tussenliggende jaren heeft Bavouzet de 'achterstand' pijlsnel ingehaald. Aanvankelijk richtte hij zich op twintigste-eeuws repertoire – de complete pianowerken van Debussy, de concerten van Prokofjev, Bartók en Ravel, een cd met werken van Janácek. Daarnaast kwamen de Weense klassieken in beeld: de complete pianosonates van Beethoven zijn voltooid, aan de pianosonates van Haydn (meerdere delen werden hier besproken door Aart van der Wal) en de pianoconcerten van Mozart (ik besprak de delen 1 en 3) wordt nog gewerkt.

Bijzonder aan deze serie is de keuze die Bavouzet uit de beschikbare cadensen maakt. Op deze cd koos hij voor KV 491 die van Johann Nepomuk Hummel, en voor KV 503 die van de Amerikaanse pianist Kenny Broberg (1993). Het aardige aan die laatste cadens is de knipoog naar het Franse volkslied, dat net zo begint als het hoofdthema van het concert. Bavouzet en Tákacs dragen deze aflevering op aan hun leermeester Georg Solti, en dat horen we terug in de aanpak van hun musiceren. Het spel van Bavouzet kenmerkt zich net als in zijn Beethoven en Haydn door een onopgesmukte oprechtheid. Puntig, lenig en doorzichtig, en vooral, onmisbaar bij Mozart, met een gezonde dosis humor.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links