CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, februari 2024

Mélodies Volées

Klik hier voor het inhoudsoverzicht

José Sogorb (hoorn), Éadaoin Copeland (piano)
7 Mountain Records 7MNTN-045 • 66' •
Opname: februari & mei 2023, Westvest 90, Schiedam

 

Mélodies Volées - Gestolen Melodieën - is de titel van de debuut-cd van de Spaanse hoornist José Sogorb. Hij studeerde in Nederland aan het Koninklijk Conservatorium en was lage hoornist in het Gelders Orkest. Thans is hij derde hoornist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor wie geen hoorn speelt is het wellicht aardig om te weten dat de hoorngroep in het klassieke symfonieorkest bestaat uit een twee hoge, de eerste en de derde, en twee lage hoornisten, de tweede en de vierde. In voorkomende gevallen kan de derde hoornist ook als plaatsvervangend eerste functioneren.

José Sogorb heeft besloten om het op zijn debuut eens helemaal anders te doen. Hij speelt geen noot die origineel voor zijn instrument is geschreven, maar steelt het repertoire van anderen. Hij begint met een duidelijk statement, zijn eigen bewerking van de Eerste suite voor cello solo van Sebastian Bach. Hij zegt daarover zelf: 'Als ik een cellosuite van Bach speel, dan denk ik als een cellist, dan wil ik klinken als een cellist, dan ben ik een cellist'. Dat klinkt logisch, maar is duivels lastig om de simpele reden dat een hoornist van tijd tot tijd moet ademhalen. De kunst is dus om de ademmomenten zo te plaatsen dat de muzikale lijn niet wordt verstoord. Sogorb heeft daar overtuigende oplossingen voor gevonden.

Met Wild is the Wind van Dimitri Tiomkin op track 2 wordt dan de toon gezet die kenmerkend blijft voor de rest van dit recital. Cover versies van evergreens uit de jazz en het klassieke repertoire. Aan de noten van Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, oorspronkelijk voor viool, hoef je niets wezenlijks te veranderen. Maar de combinatie van All is full of Love van Björk met Bist du bei mir van Sebastian Bach vereist de nodige fantasie, niet in de laatste plaats van pianiste Éadaoin Copeland.

De toelichting werd geschreven door Persis Bekkering, auteur van twee romans waarin een belangrijke rol voor muziek is weggelegd. Zij houdt een filosofisch betoog over stelen in de muziek, maar de werken waarom het hier gaat blijven onbesproken. Wel noemt ze een aantal van elf titels terwijl er tien op de cd staan. Uit informatie op YouTube blijkt er een extra track (bonus?) te zijn waarop de partner van José Sogorb, de actrice en zangeres Maartje van de Wetering, zich in het Spaans laat horen met Alfonsina y el Mar.

Een gedurfd debuut, meesterlijk gespeeld en door Frerik de Jong van Bach tot Erroll Garner opnametechnisch voorzien van de juiste afwisselende sfeer.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links