CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2014

 

In Flanders' Fields 85 - Joseph Jongen - On the Wings of Winds

Jongen: Rhapsodie op. 70 (blaaskwintet en piano) - Lied (hoorn en piano) - Méditation (althobo en piano) - Deux pièces op. 98 (blaaskwintet) - Danse lente op. 54bis (fluit en piano) - Concerto op. 124 (blaaskwintet)

5 Beaufort-Brussels Woodwind Quintet,
Hans Ryckelynck (piano)

Phaedra 92085 75'

Opname: mei 2014, Kapel Scholengroep Sint Rembert Torhout, België

 

Joseph Jongen (1873-1953) heeft een taaie internationale reputatie hooggehouden dankzij zijn Symphonie Concertante, op. 81 voor orgel en orkest. Wanneer ergens in de wereld een nieuw orgel in een concertzaal in gebruik moet worden genomen is Jongen regelmatig van de partij. Geheel terecht, het is een schitterend stuk - een recente opname ervan heb ik hier besproken. Wanneer er nieuwe opnamen met muziek van Jongen verschijnen hoop ik altijd stiekum op een herhaling van de opwinding die die Concertante weet op te roepen. Recentelijk werd ik dus aangenaam verrast door het harpconcert, nota bene in een versie voor harp en orgel (eveneens hier besproken).

In Flanders' Fields maakt deel uit van Phaedra, het eenmanslabel van Luc Famaey, die zich geworpen heeft op de verspreiding van Belgische muziek. Zijn serie loopt tegen de honderd uitgaven, dus kennelijk doet hij iets heel erg goed. Hier presenteert hij het Brusselse blaaskwintet 5 Beaufort - vijf mannen die niet op windkracht vijf musiceren, maar er wel vol energie tegenaan gaan. Jongen was een originele geest, en een oubollig blaaskwintet in vier delen hoeven we van hem dan ook niet te verwachten. In plaats daarvan een Concerto voor blaaskwintet, waarin de vijf blazers zich beurtelings in markante solo's mogen uitleven. De Deux pièces voor blaaskwintet bestaan uit een preludium en dansen. Voor een Rhapsodie wordt de hulp van pianist Hans Ryckelynck ingroepen, de man die al eerder zorgde voor eeen plaatje van een inspeling van de Treize Préludes.

De kwintetten worden afgewisseld met solistische bijdragen van leden van de vijf windkrachten, die er duidelijk zin in hebben. Paul Raspé, erebibliotecaris van het Koninklijk Conservatorium van Brussel zorgde voor de gedetailleerde toelichting. De opname is even wennen door het 'legezaalgevoel' dat ze genereert. Dat zijn we van kamermuziek niet gewend, maar eerlijk gezegd was ik er hier wel blij mee, zelfs over hoofdtelefoon - de gesuggereerde ruimte past heel goed bij deze muziek. Een prachtige aanwinst voor Flanders' Fields, en gelukkig sluimeren er nog heel veel schatten in de nalatenschap van Joseph Jongen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links