CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2023

Poétesses symphoniques

Holmès: Andromède

(L) Boulanger: D'un matin de printemps – D'un soir triste

Bonis: Le Songe de Cléopâtre – Ophélie - Salomé

Jolas: A Little Summer Suite

Orchestre National de Metz Grand Est o.l.v. David Reiland
La Dolce Volta LDV 103 • 61' •
Opname: okt. 2021, Grande Salle de l'Arsenal, Cité musicale, Metz (F)

 

Onder de titel Poétesses symphoniques presenteert het label La Dolce Volta een cd die om te beginnen opvalt door de smaakvolle en bijzondere vormgeving: een hardkaften boekje met vijftig bladzijden, veel kleurenfoto's en uitgebreide toelichtingen plus een interview met een van de componisten (Betsy Jolas). Bovendien inspelend op de actualiteit: de muziek werd door vrouwen gecomponeerd. Vier symfonische dichteressen met Franse wortels: Augusta Holmès, Mel Bonis, Lili Boulanger en Betsy Jolas (1926). Van laatstgenoemde zelfs een wereldpremière: A Little Summer Suite, geschreven in opdracht van Simon Rattle voor de Berliner Philharmoniker; de première vond plaats in september 2016.

De grootste verrassing wordt geleverd door Mel Bonis (1858-1937), die een serie van zes portretten van Femmes de Légende (legendarische vrouwen) componeerde. Oorspronkelijk voor piano, en met tussenpozen geschreven; pianiste Veerle Peeters nam ze op voor het label Et'cetera, die cd heb ik hier besproken. Drie titels heeft Bonis op latere leeftijd onder toezicht van Charles Koechlin georkestreerd. Ze zijn pas recentelijk onder het stof vandaan gehaald en beleven hier als ik me niet vergis hun discografische première. Een ontdekking van de eerste orde!

Dat de jonggestorven Lili Boulanger (1893-1918) tot de grootste toondichters van de twintigste eeuw had kunnen uitgroeien is bekend, en wordt hier nog eens onderstreept met haar twee bekendste orkestwerken, D'un soir triste en D'un matin de printemps. Augusta Holmès (1847-1903) was van Schotse afkomst (Holmes zonder accent) en werd bewonderd door Camille Saint-Saëns en vertroeteld door haar docent César Franck. Haar Andromède is een symfonisch gedicht waar de invloed van Wagner concurreert met die van Franck. De uitvoeringen door het orkest van Metz onder David Reiland zijn exemplarisch, de toelichting stamt van Étienne Jardin, hoofd onderzoek en publicaties van Palazzetto Bru Zane. Een magnifieke uitgave!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links