CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2017

 

HYMNS - Werken van Guilmant, Holst, Mendelssohn, Rachmaninov - traditionals

Lauren Armishaw (sopraan), Ingrid Nugteren (sopraan), Gerben Bos (tenor), Rienk de Jong (altus), Elbert de Jong (bariton), Elsbeth de Jong (altviool), Euwe & Sybolt de Jong (harmonium)
Westra Media WM 0707151605 • 58' •
Opname: juni 2014, St. Hippolytuskerk, Middelstum

 

Nu de nachten lengen en de feestverlichting wanhopige pogingen doet om ons de duisternis te doen vergeten, nemen we graag onze toevlucht tot muziek die een nostalgisch tintje heeft. Klinkende nostalgie is niet voor iedereen hetzelfde, maar dat het niet altijd de kassakraker Jingle Bells van Irving Berlin hoeft te zijn bewijst deze cd met de simpele titel Hymns. Hij is niet specifiek toegesneden op kerstrepertoire, maar past wonderwel bij de bespiegelingen van alweer een jaar dat op zijn eind loopt.

De orgelspelende broers Euwe en Sybolt De Jong danken hun reputatie in de eerste plaats aan een serie van zeven cd's waarop zij zich vierhandig en viervoetig sterk maken voor muziek van Johann Sebastian Bach. Delen uit cantates worden in onberispelijke bewerkingen tot blinkende juwelen, die het orgelrepertoire op een originele manier verrijken. Hier verleggen zij hun werkterrein van één orgel naar twee harmoniums, als begeleiders en arrangeurs in een geheel ander genre. Wie ooit een concert van de broers bijwoonde weet dat zij hun liefde voor het harmonium op een volstrekt onsentimentele manier weten over te brengen.

'Hymnes over het eind van de dag, het eind van het leven, over hoop, verdriet, liefde en troost' is hun motto boven deze cd. Ze worden bijgestaan door een tweede duo De Jong, altus Rienk en bariton Elbert, zoons van Euwe, plus alvioliste Elsbeth De Jong (geen familie). Tenor Gerben Bos, en sopraan Ingid Nugteren maken het gezelschap tot een vocaal kwartet. De welverdiende ereplaats gaat naar sopraan Lauren Armishaw, die prachtig soleert in o.a. 'Hör mijn Bitten' van Mendelssohn. Er is nog een De Jong die speciale vermelding verdient: Margreeth C. De Jong, als componist en als stadsorganist werkzaam in Middelburg, maakte een prachtige bewerking van het Duitse slaapliedje 'Der Mond ist aufgegangen'. De weldadige akoestiek van de Hippolytuskerk in Middelstum geeft de beide (en soms een derde) harmoniums alle ruimte, in een opname waarin alles op zijn plaats valt. Een cd om op oudejaarsavond stiekum een traantje bij weg te pinken onder de klanken van het ontroerende arrangement dat Sybolt de Jong maakte van 'Abide with me'.

 


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links