CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2016

 

(ten) Holt: Meandres

Rondane Kwartet: Robert Lambermont, Daphne Keune, Petra van Oort, Laura Sandee (piano)

RK 05 • 1.36' • (2 cd's)

Live-opname: 30 maart 2016, De Duif, Amsterdam

www.rondanekwartet.nl

 

Waarom is mijn muziek goed: omdat ze niet luistert naar wat ik wil, maar naar wat ze zelf wil. Het feit is dat ik dienstbaar ben aan het stuk en niet aan mezelf. Waar het om gaat, zijn dingen die blijven, die waarde hebben en voor iedereen geldig zijn. - Simeon ten Holt -

Meandres is naar eigen zeggen de zwanenzang van Simeon ten Holt (1923-2012). Na de voltooiing in 1998 viel hij stil, en werkte aan zijn memoires, die in 2009 verschenen onder de titel 'Het Woud en de Citadel'. Met deze cd voltooid het Rondane Kwartet haar complete live-registratie van de vijf grote werken voor vier piano's, in 2010 begonnen met Canto Ostinato. Daarna volgden Horizon, Lemniscaat en Incantatie IV - ik heb ze hier besproken. Ieder van deze partituren heeft zijn eigen karakteristiek, ofschoon de latere werken geen van allen de ongebreidelde populariteit van Canto Ostinato hebben weten te behalen. Canto is, hoe je het ook keert of wendt, een eenmalig fenomeen in de geschiedenis van de Nederlandse muziek. Van de oorspronkelijke cd-registratie alleen werden meer exemplaren verkocht dan van alle andere uitgaven met Nederlandse muziek bijelkaar. Het bracht Ten Holt tot de krasse uitspraak: Je hebt Simeon ten Holt, en dan heb je de rest.

De pianisten van het Rondane Kwartet typeren Meandres als volgt: 'Kenmerkend zijn de lange lijnen die als rivieren meanderen door een landschap. Aan het eind van het stuk maakt de stuwende ritmiek plaats voor een verstild klankveld waarin de melodie steeds ijler wordt en uitmondt in stilte.' Ik kan er nog aan toevoegen dat de 75-jarige componist in die stuwende ritmiek een bijna jazzy energie weet op te bouwen, zoals te beluisteren in track 6 van de eerste cd. Net als bij de vorige gelegenheden zijn de opnamen gemaakt tijdens concerten in de Amsterdamse voormalige schuilkerk De Duif. De Stichting Stadsherstel is niet alleen verantwoordelijk geweest voor de voorbeeldige restauratie van gebouw en orgel, ze is ook actief in het organiseren van concerten en zelfs in het ondersteunen van deze opnamen. Als dit inderdaad de laatste uitgave is die het Rondane Kwartet in deze zetting heeft gerealiseerd verdienen alle betrokkenen een groot compliment. Niet in de laatste plaats Tom Peeters voor de sfeervolle opnamen en Evert Snel voor de perfect gestemde piano's. Bravo!!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links