CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, maart 2018

 

Any Way The Wind Blows - Ingrid Geerlings

Debussy: Syrinx
Poulenc: Fluitsonate
Cox: Suite voor Fluit solo
Prokofjev: Fluitsonate op. 94
Escher: Air pour charmer un lézard op. 28
(de) Hartmann: Concierto Andaluz op. 81

Ingrid Geerlings (fluit), Pauline Post (piano)
Basta 3093572 • 72' •
Opname: augustus 2017, Studio I, MCO, Hilversum

   

Ingrid Geerlings is een fluitiste met het dramatische instinct van een operadiva. Daarin onderscheidt haar spel zich van al haar collega's. Van de fluitsonate van Francis Poulenc maakt ze een mini-opera met een verhaal waarin de luisteraar wordt meegezogen, nu eens ademloos en dan weer schaterlachend. Net zo ademloos werd er geluisterd naar haar Syrinx, waarmee de recente concerten van Ludwig onder leiding van Barbara Hannigan openden. Een stuk van slechts een paar minuten dat vanuit een verduisterde zaal een eenmalige sfeer schiep die bepalend zou zijn voor de rest van het concert: magisch. Nu heeft Geerlings ervaring in het spelen van Debussy. Als solofluitiste van het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) is ze intiem met de toversolo waarmee de Prélude à l'après-midi d'un faune opent. Modern repertoire speelt ze in Asko|Schönberg, waar ze al jaren samen optreedt met de pianiste met wie ze hier samenwerkt: Pauline Post, een musicienne voor wie geen zee te hoog gaat. In het RFO is een componerende slagwerker actief, die een werk voor haar schreef: Vincent Cox. Omdat ze het volste vertrouwen heeft in zijn kwaliteiten nam ze het op in haar debuut-cd - ze krijgt gelijk, het is een stuk dat zijn weg zal vinden. De derde compositie voor fluit solo op het programma is een Nederlands vervolg op Syrinx van Debussy: Air pour charmer un lezard van Rudolf Escher. Een bezwerende chaconne die de strijd aangaat met een inerte hagedis. Een prachtstuk.

In 2016 werd een uiterst ambitieus project werkelijkheid op het label Basta: een overzicht op zeven cd's van het oeuvre van Thomas de Hartmann - ik heb hem hier besproken. Geerlings was betrokken bij die uitgave, verdiepte zich in andere werken van de componst en vond een partituur die we hier voor het eerst te horen krijgen (uiteraard in de versie voor fluit en piano): een fluitconcrt dat hij opdroeg aan niemand minder dan Jean-Pierre Rampal.

Onlangs werd Ingrid Geerlings benoemd als hoofdleraar aan het Koninklijk Conservatorium, een voorlopige bekroning van een succesvolle carriëre. Een prachtige aanleiding voor de extra aandacht die deze schitterende cd verdient - de opname is al even verzorgd als de muzikale prestaties. Komend seizoen soleert Ingrid bij haar eigen orkest in de Vrijdagavondserie van AVRO/TROS in het Utrechtse Vredenburg in Mozarts Fluitconcert KV 313. Een mooie gelegenheid om te komen luisteren naar dit toptalent.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links