CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, juni 2012

 

 

Duo Landini – Elegy

Rheinberger: Pastorale en Elegie uit de Suite voor viool en orgel op. 150

Chausson: Poème op. 25

Svendsen: Romance op. 26

Landeghem: Elegie (voor altviool en orgel) – Tombeau voor Utoya (voor viool en orgel)

Hindemith: Trauermusik (voor altviool en orgel)

Fauré: Elégie op. 24 (voor altviool en orgel)

Franck: Prélude, Fugue et Variation op. 18
(voor orgel)

Duo Landini: Jenny Spanoghe (viool en altviool), Jan Van Landeghem (orgel)

Rana 1002 • 72' •

Opname: 2011, Kerk van St. Peter & Paulus, Ostende (B)

www.orgelsite.nl/kerken40/oostende1.htm


Voor de combinatie viool en orgel bestaan al de nodige noten, maar het is natuurlijk ook aardig om je eigen transcripties te maken, zeker in een tijd dat dat weer bon ton is. Het echtpaar Duo Landini kiest voor een combinatie van beide. De transcripties stammen van de hand van organist Van Landeghem, die ook twee eigen werken inbrengt. Er wordt heel mooi gespeeld, de bewerkingen zijn smaakvol en trouw aan het origineel, maar wat deze cd bijzonder maakt is het schitterende orgel. Het is een instrument met een bewogen geschiedenis, gebouwd in 1907 door de Brusselse firma Pierre Schijven & Co. Het werd in de loop van zijn bestaan twee keer volkomen onspeelbaar, en vervolgens ook twee keer onherkenbaar gemutileerd. In 1997 is het door de firma Flentrop in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Het is een instrument met drie klavieren, waarvan er twee in een zwelkast geplaatst zijn; ideaal voor het orkestraal getinte deel van dit recital. Het staat in een kerk met een ideale akoestiek, groot genoeg, maar niet met overdadig veel galm. Een pracht van een ambiance voor deze combinatie, die door de techniek heel mooi is gevangen.

 

Begonnen wordt met een origineel werkje, een deel uit de zesdelige Suite voor viool en orgel van Joseph Rheinberger, de man die bijna evenveel orgelmuziek naliet als Max Reger, maar van wie je buiten de stukgespeelde ‘Cantilene’ nauwelijks iets te horen krijgt. De Landini’s spelen nog een deeltje uit deze Suite, en van mij hadden ze de rest ook mogen opnemen. Ze geven in ieder geval een complete registratie die uitkwam op het label Arte Nova het nakijken. De beide andere originele stukken stammen uit de pen van Jan Van Landeghem: een diepdoorvoelde laatromantisch getinte Elegie voor de uitvaart van zijn moeder. Het andere is een klinkend monument voor de slachtoffers van de moordpartij op het Noorse Utoya, in een moderner idioom waarin verdriet en bitterheid tot klank worden.

 

Vier orkesttranscripties staan er op deze schijf. Van Landeghem maakte smaakvolle bewerkingen van het Poème van Chausson en de Romance van Svendsen. Het Poème past wonderwel in zijn orgeljasje, want het rook altijd al een beetje naar wierook. De lieflijke Romance voelt zich helemaal thuis in de rust van de kerkruimte. Gabriel Fauré was zelf een tijdlang organist en zijn Elégie voor cello en piano (later georkestreerd) hoeft door Van Landeghem alleen maar vertaald te worden naar het orgel; de zetting voor altviool stamt van Lionel Tertis. Paul Hindemith schreef zijn Trauermusik in één avond, op de dag van het overlijden van de Britse koning George V. De volgende dag werd het uitgezonden door de BBC, met de componist als solist. Ook hier zette Van Landeghem de pianoreductie om naar het orgel.

 

Tot slot laat Jan Van Landeghem het orgel solistisch klinken in een rustige uitvoering van de Prélude, Fugue et Variation van César Franck, dat voor dit schitterende instrument geschreven lijkt. Als u nieuwsgierig bent geworden kunt u het orgel bekijken op de aangegeven website. Het is een beetje spijtig dat het boekje wel twee pagina’s over heeft voor een gedicht over het Poème van Chausson uit de pen van de violiste, maar niets vermeldt over het orgel. Wilt u weten hoe een en ander klinkt: de cd wordt gedistribueerd door Music & Words, www.musicwords.nl


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links