CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2016

 

Divine Redeemer - Christine Brewer & Paul Jacobs

Bach: Bist du bei mir - Preludium & Fuga in C, BWV 547

Gounod: O Divine Redeemer!

Franck: Panis Angelicus

(N) Boulanger: Trois pièces pour orgue

(L) Boulanger: Pie Jesu

Puccini: Salve Regina

Wolf/Reger: Nun wandre, Maria - Führ mich, Kind, nach Bethlehem - Gebet

Reger: Toccata & Fuge op.59

Händel: But oh! What art can teach (uit Ode for St. Cecilia)

Christine Brewer (sopraan), Pau l Jacobs (orgel)

Naxos 8.573524 • 61' •

Opname: aug.2013, Church of th e Gesu, Milwaukee, Wisconsin (VS)

www.schantzorgan.com/gesu.html

 

   

Om verwarring te voorkomen: ja, dit is Wagnersopraan Christine Brewer, en nee, dit is niet de Paul Jacobs die in de vijftiger jaren samenwerkte met Pierre Boulez in diens Domaine Musical. Die betreurde pianist overleed al in 1983. De Paul Jacobs op deze cd werd geboren in 1977 en doceert aan de Juilliard School of Music in New York. Twee grote namen die je op het eerste gezicht niet direct met elkaar associeert. Ook in hun dagelijkse repertoire en hun muzikale opvattingen lijken ze mijlenver van elkaar verwijderd. Toch hebben ze samen kans gezien om een pracht van een cd te maken. Drie factoren spelen daarbij een rol: de repertoirekeuze, het orgel en de opnametechniek. Dat daarbij alle regels van de historisch correcte uitvoeringspraktijk met voeten getreden worden is een gegeven. Wie daar niet tegen kan hoeft niet verder te lezen.

Christine Brewer ontvouwt haar rijke sopraanstem in de opulente akoestiek van de Church of the Gesu in Milwaukee. Daar staat een heerlijk romantisch orgel in de beste Amerikaanse symfonische traditie. Dat zorgt voor een weldadig klanktapijt onder klassiekers als Bist du bei mir, Panis Angelicus, O Divine Redeemer en But oh! What art can teach. Was het daarbij gebleven, dan zou deze uitgave in de bak met relischlagers thuishoren. Echter, als tegenwicht kozen Brewer en Jacobs voor het schitterende Pie Jesu van Lili Boulanger, het kolossale talent dat al op vijfentwintigjarige leeftijd overleed. Haar zus Nadia verwierf eeuwige roem als docente van ontelbare componisten, maar bracht uit piëteit aan haar zus zelf nauwelijks iets op papier. Hier komen haar Trois pièces pour orgue tot klinken.

In een volgend segment worden Preludium en Fuga uit opus 59 van Max Reger gecombineerd met de bewerkingen die deze gedreven muzikant maakte van een drietal liederen van Hugo Wolf. We vergeten maar al te makkelijk dat Reger niet alleen als een bezetene componeerde, maar ook voortdurend bezig was het werk van anderen onder de aandacht te brengen, of het nu om liederen van Schubert in een orkestjas gaat of de Inventionen van Bach met een extra baspartij als triosonates voor orgel.

Paul Jacobs bewijst zijn positie als orgeldocent aan een der belangrijkste opleidingsinstituten ter wereld met Preludium en Fuga BWV 547, en zet daarbij de factuur van het orgel gewiekst naar zijn hand. Een indrukwekkend instrument waarop alles moet kunnen, getuige de indrukwekkende dispositie die u op bijgaande link kunt bekijken.

Een prachtig inkijkje in een orgelcultuur die heel ver van de onze lijkt af te staan maar door deze uitgave verlokkend dichtbij komt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links