CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2017

 

The Builders Consort

Mozart: Kerksonate in D, KV 245 - in C, KV 336 - in F, KV 244 - Trio in G, KV 443 - Eine kleine Gigue in G, KV 574

Kellner: Koraalvoorspel 'Was Gott tut das ist wohlgetan'

(C.Ph.E.) Bach: Triosonate in c, Wq 161 - Fuga in d, Wq 119 nr. 2

Telemann: Sonate in F voor twee orgels

Bach: Triosonate in d, BWV 527, versie voor twee violen en twee orgels

Peter Affourtit & Basil de Visser (viool), Dick Koomans & Yu Nagayama (orgel)

Rex Music RM1602 • 77' •
Opname: september 2011, St. Odulphuskerk, Wijk aan Zee
rexmusic21@yahoo.com

 

The Builders Consort is een volstrekt pretentieloze cd die juist daardoor een antwoord geeft op vele vragen. Waarom nog een cd uitbrengen? Hoe kom ik als organist aan een inkomen? Hoe beleeef ik plezier aan mijn vak? Voor wie geef ik concerten?

Al deze vragen werden beantwoord toen ik afgelopen zomer een concert van The Builders bijwoonde in de Westerkerk te Enkhuizen. The Bulders Consort bleek te bestaan uit twee organisten en twee violisten: het organistenechtpaar Dick Koomans en Yu Nagayama en twee vioolspelende collega's uit de Nederlandse Bachvereniging. 'Builders' zijn ze door hun respectievelijke betrokkenheid bij de orgelbouw en het maken van strijkstokken. Koomans en Nagayama zijn werkzaam bij orgelbouwer Flentrop in Zaandam. Het maken van strijkstokken is voor de beide andere bouwers een solitaire aangelegenheid.

Deze 'builders' vinden elkaar in hun passie voor de muziek, en het repertoire dat ze hier presenteren is in alle opzichten verrassend. Ze togen naar de Sint Odolphuskerk in Wijk aan Zee, waar zich een orgeltje bevindt van de bouwer Pieter van Assendelft. Niets bijzonders, twee klavieren met aangehangen pedaal, nauwelijks groter dan een kabinetorgel. Ze brachten een kistorgel mee met drie registers, waarvan alle pijpen uit hout bestaan. Samen gingen ze aan de slag, en het resultaat is zonder meer boeiend. Dat was het op die zomeravond in Enkhuizen en dat is het op deze cd.

Een praatje met de groepsaanvoerder, Dick Koomans, maakte al rap duidelijk dat de ambities van The Builders zich beperken tot genieten van het musiceren en daarmee het plezieren van hun publiek. Wanneer mensen hebben genoten van het concert kunnen ze na afloop de cd aanschaffen. Verder lijkt de ambitie niet te ggaan. Een verfrissende kijk op de materie, ongetwijfeld ingegeven door de zekerheid van een succesvolle carrière op twee fronten, orgelbouw en orgelspel. Koomans wordt als organist wellicht overtroffen door zijn reputatie als intonateur. Echtenote Nagayama, eveneens werkzaam bij Flentrop, bewees zich jaren geleden al met een prachtige Bach-cd op het koororgel van de Oude Kerk te Amsterdam.

Samen zorgen ze voor een concert dat in alle opzichten waarmaakt waar ze voor staan: een consort. Een hechte groep die niet alleen speelt maar ook bouwt, en die er plezier in heeft om naast het bouwen te spelen. Goudeerlijk spel bovendien, dat staat als een huis en waarvan het plezier afstraalt. Hou dus komende zomer vooral hun concertagenda in de gaten, deze cd ligt ongetwijfeld op u te wachten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links