CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, november 2017

 

Piano Music of Palestinian Composers

Arnita: Introduction and Oriental Dance nr. 1

Odeh-Tamimi: A Remembrance of the Forgotten

Nasser : Pianosonate nr. 5

Anastas: Small Etude for the Peace

Touma: Arabic Suite - Taqsim

Lama: Eight Variations on a Palestinian Theme

Gibran: from silence to silence

Dueri: Memories of Bethlehem

Fadi Deeb (piano)
Gideon Boss gb 009 • 75' •
Opname: april 2013, Deutschlandfunk, Kammermusiksaal

 

For many years the Concert Hall of the YMCA in Jerusalem served as the Israeli Radio's recording studio for chamber music, where I was active as Recording Producer for many years. With this production I am today completing an important personal circle.
Gideon Boss in de inleiding bij deze uitgave.

Gideon Boss woont tegenwoordig in Berlijn, waar hij als Tonmeister en producer werkzaam is voor de Deutschlandfunk. Hij wil met deze cd licht laten schijnen op muziek waarvan vrijwel niemand hier ooit een noot te horen krijgt: die van Palestijnse componisten. Uit zijn inleiding en uit de uitgebreide toelichting door Yuval Shaked (componist en professor aan de Universiteit van Haifa) maken we direct op dat het om een doelgroep gaat die zich niet daadwerkelijk bevindt in wat wij verstaan onder Palestina - de Gaza Strip en de West Bank. Shaked zet uiteen dat het merendeel van de Palestijnen leeft in andere regionen, en de groep waarom het hier gaat bevindt of bevond zich hoofdzakelijk in Israel. Hoe Palestijns kunnen deze noten zijn?

Wat de cd laat horen is in de eerste plaats dat er geen gemeenschappelijke taal is. Ze verloopt van de 'Palestijnse Brahms' Salvador Arnita (1914-1985) tot Samir Odah-Tamidi (1970) die in zijn Remembrance of the forgotten duidelijk geïnspireerd werd door de klankwereld van John Cage, inclusief toegevoegd slagwerk. Amin Nasser (1935) hanteert in zijn Pianosonate een onschuldig diatonisch neoklassiek idioom, tegenover Patrick Lama (1970) die in zijn dromerige Variaties voor piano op een Palestijns thema inspiratie zocht bij Erik Satie. De meerwaarde van het geheel beperkt zich niet tot het klinkende materiaal, maar zit voor een even belangrijk deel in de begeleidende tekst, zeer uitgebreid en informatief, voorzien van notenvoorbeelden en foto's. Het geheel is verpakt in een hardkaften boekje. Weer zo'n mooie uitgave die het nut van de fysieke cd fijntjes onderstreept.

Pianist Fadi Deeb (Haifa, 1985) is één van bijna twee miljoen Israëlische Palestijnen. Hij is een leerling van de Amerikaan Gilbert Kalish en doceert thans in Ramallah. Zijn opleiding en spel maken hem tot de ideale man voor deze anthologie. Gideon Boss zelf zorgde voor een prachtige opname en de uitgave is in samenwerking met de Deutschlandfunk tot stand gekomen. Een prachtig labour of love voor een onopgemerkte groep toondichters die beter verdient.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links