CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2014

 

An American in Paris - Orgelwerken en Orgeltranscripties door Geert Bierling

Gershwin: Three Preludes - Rhapsody in Blue

Widor: Symfonie 5, op. 42: Allegro

Ravel: Boléro

Alain: Trois Danses

Vierne: Carillon de Westminster

Geert Bierling (orgel)

Classical Records 160805 80'

Opname: september 2005, Laurenskerk, Rotterdam (Hoofdorgel)

www.classicalrecords.nl

 

De wondere wereld van het orgel heeft al enige tijd te maken met een nieuwe trend: de transcriptie. Honderd jaar geleden uiterst populair, om een simpele reden: geluidsdragers waren er nog niet en symfonische concerten waren schaars en duur. Het was het orgel dat symfonische muziek onder de massa bracht, veelal in oogverblindende locaties als het Parijse Trocadéro, het Londense Chrystal Palace en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt. De opkomst van de symfonieorkesten zorgde voor een democratische herverdeling van de orkestmuziek, en de uitvinding van de geluidsopname deed de rest. Aan orgeltranscripties was geen behoefte meer, net als aan de vierhandige pianobewerkingen van hetzelfde repertoire, ideaal voor elke huiskamer met een piano. Beide genres stierven een natuurlijke dood en niemand treurde.
Dat ging een halve eeuw goed, totdat diezelfde geluidsdragers voor een nieuwe trend zorgden: de heropleving van vergeten repertoire. En dus worden we opnieuw geconfronteerd met de liefhebberij van voorbije generaties. De symfonieën van Beethoven in vierhandige pianozetting en geliefde orkestwerken gespeeld op het orgel. Niet veroorzaakt door onverzadigbare nieuwsgierigheid, maar door de onverzadigbare drift van de uitvoerenden om het verleden te laten herleven. Zo werden transcripties van symfonisch repertoire in orgelrecitals weer acceptabel.

De Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling heeft zich in dit genre uiterst actief betoond, zowel in concerten als op geluidsdragers. Zijn activiteiten in Rotterdam heeft hij in eigen beheer laten vastleggen op een zestal cd's, onder de noemer Concerts Populaires. Onderaan deze bespreking vindt u ze terug. Bierling verkoopt ze op zijn website. Ze zijn een verwijzing naar de tijd van het Trocadéro, toen duizenden mensen deze concerten bevolkten. Die tijden zullen we nooit meer mee maken, maar iedere poging tot popularisatie van het orgel verdient ondersteuning. Er zijn teveel mensen die niet weten dat je op een orgel ook heel aardig de muziek van George Gershwin kunt spelen.
En zo maken we mee dat Geert Bierling op het deftige Marcussen Orgel in de Roterdamse Laurenskerk laat horen dat Gershwin en Alain soul mates zijn, als je je oren er maar voor open wil zetten. Het maken van orgeltranscripties is een handwerk dat afhankelijk is van de samenwerking tussen instrument en bespeler. Wanneer die twee elkaar begrijpen is alles mogelijk. Zowel Gershwin als Alain - over de Boléro van Ravel hoeven we het dan al niet meer te hebben. Bierling levert het onomstotelijke bewijs.

 

Concerts Populaires:

Vol. 1 - Romantic Favorites (Orgeltranscripties, Standaar-Concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis te Rotterdam)

Vol. 2 - Musica di Venezia (Transcripties van o.a. Vivaldi's Vier Jaargetijden, Marcussen-Orgel Laurenskerk, Rotterdam)

Vol. 3 - The London Organ Virtuoso (Handel, opus 4 op het Transeptorgel van de Laurenskerk te Rotterdam)

Vol. 4 - Famous Concertos (Bätz-Witte Orgel van de Pegrimvaderskerk te Delfshaven)

Vol. 5 - In Gusto Italiano (Hoofdorgel Grote Kerk te Schiedam)

Vol. 6 - An American in Paris (Hoofdorgel van de Laurenskerk te Rotterdam)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links