CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, april 2018

 

Hugo Bakker - Humble Regard

(de) Grigny: A solus artis cardine

Hambraeus: Livre d'orgue IV: Tierce en taille

Bach: Aus tiefer Not BWV 687 - Das alte Jahr BWV 614 - O Lamm Gottes BWV 618 - Erbarm dich mein BWV 721 - Von Gott will ich nicht lassen BWV 658

Kurtág: 8 delen uit Játékok

Wagemans: Fantasia sopra 721

Welmers: Von Gott will ich nicht lassen (nachtmuziek)

Hugo Bakker (orgel)
Diamond Line DL127917 • 78' •
Opname: 27 maart 2017, Grote Kerk, Zaltbommel

www.youtube.com/watch?v=8yxt2PvPlAs

 

Ondanks de leegloop van onze kerken is Nederland nog altijd een walhalla voor orgelliefhebbers, met een overvloed aan schitterende instrumenten en getalenteerde bespelers, die in de zomer zorgen voor massa's concerten. Een bijkomend gevolg daarvan is een gestage stroom van cd-uitgaven, vaak onder eigen beheer. Veel van die uitgaven bieden ook veel van hetzelfde: een dwarsdoorsnee van het repertoire, al dan niet aangevuld met een improvisatie. Een enkele keer kom je een uitgave tegen die opvalt door een aanpak met een geheel eigen gezicht. Dat is hier het geval. Hugo Bakker (1985) is sinds 2010 organist van de Grote Kerk in Zaltbommel. Daar staat een schitterend instrument van de bouwer Andries Wolfferts uit 1786, dat al tien jaar na de oplevering flink werd uitgebreid door A.F.G. Heijnemann. Op 8 juli 2017 presenteerde hij daar zijn debuut-album, dat hij de titel 'Humble Regard' meegaf. Ze verwijst naar een deeltje uit de cyclus Játékok van György Kurtág, waarin de componist met diezelfde titel een eerbewijs brengt aan zijn leermeester Messiaen. Ook de andere stukken zijn ieder op hun eigen manier aan elkaar verbonden. Dat is niet goed af te lezen aan de hierboven vermelde inhoudsopgave, maar ieder van de werken heeft in dit recital een relatie met het voorafgaande. Via bovenstaande link kunt u een indruk krijgen.

De cd begint in Frankrijk. Bengt Hambreaus brengt met zijn Tierce en taille een hommage aan de Franse orgelmeesters uit de barok, die wordt voorafgegaan door een vierdelige suite van Nicolas de Grigny. Dan volgt een aantal werken uit de verzameling Játékok van de Hongaarse comoinist György Kurtág. Strikt genomen zijn dat korte vignetten die voor de piano geschreven werden, maar ze laten zich prima vertalen naar het orgel. Bakker wisselt ze af met koraalvoorspelen van Bach. Peter-Jan Wagemans liet zich inspireren door Johann Sebastian Bach in zijn Fantasia sopra 721, een verwijzing naar BWV 721 (Erbarm dich mein o Herre Gott) dat er op de cd aan vooraf gaat. Hetzelfde gebeurt met Jan Welmers, die in zijn Nachtmuziek 'Von Gott will ich nicht lassen' citeert uit het voorafgaande BWV 658. Een perfecte symbiose van origineel en prikkelend programmeren, inclusief een cd-première (Wagemans), verzorgd en fantasievol spel, uitgevoerd op een juweel van een instrument. Dat zouden meer organisten moeten doen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links