CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, december 2009

 

 

Leif Ove Andsnes – The long, long winter night

Grieg: Norwegian Folk Songs op. 66 – Peasant Dances op. 72 (selectie).

Tveitt: Fifty Folk Tunes from Hardanger op. 150 (selectie).

Johansen: Pictures from Nordland, Suite 1 op. 5

Valen: Piano Variations op. 23

Saeverud: Tunes and Dances from Siljustol op. 22, 24 & 25 (excerpts) – Peer Gynt: Hymn against the Boyg op. 28

Leif Ove Andsnes, piano

EMI Classics 724852 • 68' •


In 1998 bracht EMI een album uit waarop Leif Ove Andsnes zich manifesteert als de muzikale ambassadeur van zijn geboorteland Noorwegen. De cd was kennelijk zo succesvol dat hij negen jaar in de catalogus bleef staan, om in 2007 opnieuw te worden uitgebracht, uiteraard in een lager prijssegment. Andsnes presenteert hier een compilatie van pianominiaturen van vijf landgenoten die zich ieder op hun eigen manier met de Noorse volksmuziek hebben beziggehouden.

De cd opent uiteraard met Edvard Grieg (1843-1907), de man die muzikaal Noorwegen op de wereldkaart zette, en met zijn volksliedbewerkingen miljoenen huiskamers heeft bereikt, voordat de radio en de 78-toeren plaat hun intrede hadden gemaakt. Zijn opvolger was Geir Tveitt (1908-1981), weliswaar niet in chronologisch opzicht, maar wel naar de geest. Tveitt betekent voor de Noorse volksmuziek evenveel als Bartók voor de Hongaarse en ook hij heeft in zijn oeuvre de invloed van zijn studies verwerkt met behoud van een volstrekt eigen idioom, dat overigens sterk beïnvloed is door de Franse impressionisten. Jammer genoeg is van zijn meer dan driehonderd werken het overgrote deel bij een brand op zijn boerderij verlorengegaan, samen met zijn collectie in het veld opgetekende Noorse volsliederen.

David Monrad Johansen (1888-1974) staat in de Nordlandsbilleder op. 5 dichter bij de vrije atonaliteit en Bartók. Fartein Valen (1887-1952) toont zich in zijn Variasioner op.23 een milde aanhanger van de twaalftoonsmethode van Arnold Schönberg. Harold Saeverud (1897-1992) is vertegenwoordigd met een selectie uit drie verzamelingen Slatter (volksmelodieën), die ondanks een neoklassieke benadering dicht bij de originelen blijven.

Andsnes heeft dit repertoire met liefde en zorg uitgekozen, en aaneengeregen tot een boeiend recital, waarin eenvormigheid zorgvuldig is vermeden. De lof die hem al bijna twee decennia wordt toegezwaaid is volkomen verdiend, en maakt hem tot wat hij vandaag de dag is geworden: een grootmeester. Deze schitterend opgenomen cd heeft sinds zijn verschijning in 1998 niets aan actualiteit ingeboet. Integendeel!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links