CD-recensie

 

© Paul Korenhof, september 2017

 

Perfido!

Haydn: Scena di Berenice Hob.XXIVa:10 - 'Solo e pensoso' Hob.XXIVb:20

Mozart: 'Oh, temerario Arbace . . . Per quel paterno amplesso' KV 79 - 'Ah! lo previdi . . . Ah, t'invola agl'occhi miei' KV 272 - 'Bella mia fiamma . . . Resta, o cara' KV 528

Beethoven: 'No, non turbati . . Ma tu tremi' WoO 92a - 'Ah! perfido' op.65

Sophie Bevan (sopraan)
The Mozartists
Dirigent: Ian Page
Signum Classics SIGCD485
Opname: Londen, 15-19 februari 2016

   

Een aantrekkelijk recital van bekende en minder bekende concertaria's met onder meer Mozart's 'Per quel paterno amplesso', een aria die hij als achtjarige in Den Haag schreef, en die vooral ook opmerkelijk is omdat hij wordt voorafgegaan door het eerste recitativo accompagnato van de jonge componist. De combinatie van Haydn's 'Scena di Berenice' met Beethoven's 'Ah! perfido' als hoofdelementen is niet nieuw, maar voor mij toch ook niet helemaal voor de hand liggend. Het kan een kwestie van persoonlijke smaak zijn, maar Haydn doet het hier prima met een lichte, lyrische stem, terwijl ik in Beethoven's muziek toch liever een sopraan met meer dramatiek hoor.

Hoewel de cd zijn naam ontleent aan die Beethoven-aria, is dat juist het fragment waarmee ik het minste uit de voeten kan. De jonge Engelse Sophie Bevan heeft een charmante, op den duur misschien wat saaie lyrische sopraan (althans in een recital van vijf kwartier dat zij helemaal alleen moet vullen), maar Beethoven's Dido-achtige klacht komt onder haar handen niet helemaal tot leven. Haydn's 'Berenice' ligt haar beter, al viel mij daar al op dat haar laagte nog niet al te ruim is, en de aria's tussen die beide scènes komen stuk voor stuk fraai uit de verf. Misschien is het trouwens beter de opnamen op deze cd stuk voor stuk te beluisteren en niet als een aaneengesloten recital. In de concertzaal zou zo'n concert trouwens ook onmogelijk zijn.

Zingen kan Sophie Bevan zeker, haar timbre is heel aangenaam en de sprankelende begeleidingen door The Mozartists onder leiding van Ian Page zorgen voor grote muzikale levendigheid. Hoewel de jonge zangeres in het theater al heel leuke dingen heeft gedaan, onder meer als Sophie in Der Rosenkavalier in Covent Garden en als Michal in Saul van Händel in Glyndebourne (nog te zien op Mezzo), lijkt zij nog niet helemaal rijp voor zo'n solorecital. Een concert van The Mozartists met bijvoorbeeld een paar symfonieën van Haydn of de jonge Mozart met Bevan in een paar van deze aria's ertussendoor zou mij zeker naar de concertzaal kunnen lokken. Geen kwaad woord verder over de opname en over de presentatie met een fraai, in dubbel opzicht bijzonder leesbaar cd-boekje met toelichtingen, foto's en zangteksten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links