CD-recensie

 

© Paul Korenhof, maart 2015

 

Jodie Devos - Live at the Queen Elisabeth Competition 2014

Aria's van Beethoven (Christus am Ölberge ) - Mozart (Der Schauspieldirektor) - 'Vorrei spiegarvi, oh Dio' KV 418 - Verdi (Rigoletto) - Haydn (Die Schöpfung) - Donizetti (Linda di Chamounix), Bernstein (Candide)

Liederen van R. Strauss ('Ich schwebe'- 'Kling!' - 'Amor'), Debussy ('Apparition')

Jodie Devos (sopraan), Daniel Thonnard (piano), Symfonieorkest van De Munt o.l.v. Roland Boër

BNP Paribas/Fortis BNPPF2014-1

Opname: Brussel, 18 en 28 mei 2014

 

Een jonge sopraan uit Namen, overstelpt met onderscheidingen in België en daarbuiten en vorig jaar de opmerkelijkste laureate van het Koningin Elisabeth Concours. Daar sleepte zij de tweede prijs weg nadat zij tijdens een voorronde onwel was geworden en het geluk had dat de jury haar een herkansing bood. Zowel tijdens de halve finale met piano als tijdens de finale met orkest was zij met haar zilveren timbre en stralende hoogte de onbetwiste lieveling van het Belgische publiek, dat niet alleen viel voor haar vocale charmes, maar dat in haar ook een operaster in de dop ontdekte.

Deze gesponsorde cd met de opnamen van zowel de halve finale als de finale biedt daaraan niet alleen een welkome herinnering, maar is ook zeker de moeite waard voor wie deze jonge Belgische sopraan niet eerder hoorde. In de liederen kan zij nog groeien naar vertolkingen met meer kleuring, maar de opera-aria's laten nu al een vertolkster van formaat horen waarbij ik een enkel niet helemaal afgerond coloratuurtje graag op de koop toe neem. Verdi's Gilda en Donizetti's Linda klinken al heel veelbelovend, Offenbach's Olympia kan zo het grote toneel op en zij eindigt haar finale-optreden met een glorieus 'Glitter and be gay' uit Bernstein's Candide . Hooguit zou ik daarbij kunnen opmerken dat haar vocalistiek typisch is voor veel jonge vocalisten van deze tijd, die zich vocaal al vroeg op grotere zalen lijken in te stellen.

In december van het afgelopen jaar presenteerde Jodie Devos zich onder leiding van Marc Minkowski in de Opéra Comique als Ida in La Chauve-Souris (de Parijse versie van Die Fledermaus ) en dat lijkt mij precies het soort zaal waarin haar stem zich de eerste jaren zou moeten ontwikkelen. Haar repertoire voor het Koningin Elisabeth Concours verraadt een gezond inzicht, want hoe verleidelijk zou het niet geweest zijn daarvoor een voor de hand liggende maar interpretatief gevaarlijke aria van Mozart te kiezen. Als die keuze voortkomt uit haar eigen karakter, hoef je niet helderziend te zijn om deze jonge sopraan een glorieuze toekomst te voorspellen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links