CD-recensie

 

© Paul Korenhof, februari 2022

Maria Callas - La Grande Nuit à l'Opéra

Bellini: Norma 'Sediziose voci ... Casta diva ... Ah! Bella a me ritorna'
Verdi: Il trovatore 'D'amor sull'ali rosee ... Miserere
Rossini: Il barbiere di Siviglia ouverture - 'Una voce poco fa'
Puccini: Tosca akte II
Maria Callas (sopraan), Albert Lance, Louis Rialland (tenor), Tito Gobbi (bariton), Jacques Mars, Jean-Pierre Hurteau (bas)
Théâtre National de l'Opéra de Paris
Dirigent: Georges Sébastien
INA - 2 cd's
Opname: Parijs, 19 december 1958

 

De tv-uitzending van 19 december 1958 van het galaconcert ter ere van het Légion d'honneur, rechtstreeks uit Parijs, was voor tallozen een openbaring. Niet alleen was de uitzonderlijke interpretatiekunst van Callas hier voor het eerst zicht- en hoorbaar tegelijk, maar door het spel van Callas en Gobbi in de tweede akte uit Puccini's Tosca drong bij menigeen opeens het besef door dat opera 'echt drama' was.

Toen ik veel later de verehalen hierover hoorde (wij hadden toen nog geen tv), ben ik meteen gaan zoeken naar opnamen, maar dat bleek niet eenvoudig. Bovendien klonk het allemaal heel primitief: goedkoop geperste 'witte platen' met een mager geluidsspoor, thuis opgenomen op primitieve taperecorders bij de televisie. Pas in de jaren tachtig verscheen er een vhs-band met het concert en ook die was bepaald niet ideaal, evenmin als de eerste dvd-versie.

Al met al duurde het tot de EMI-remastering van 2001 eer ik de muziek ten volle kon ondergaan en in 2017 verscheen tenslotte bij Warner een Blu-ray disc. Die combineerde een optimale geluidskwaliteit met een dito beeld, aanvankelijk in een set van drie discs met ook de concerten uit Hamburg en Londen, later ook als afzonderlijke uitgave. Maar het bleef bij een Blu-ray Disc en goed nieuws is daarom dat nu ook de geluidsband van de Franse radio op cd beschikbaar is. Op twee cd's zelfs, maar dat is ook een minpuntje. Zonder de omroepster vooraf had het precies één cd gekund.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links