CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, november 2009

 

 
   
   

Crowning glory : the musical heritage of the Netherlands

Zappa: Symfonie in Bes (cello symfonie) - symfonie in D.

Graaf: Symfonie in D, op. 14 nr. 1.

Schwindl: Symfonie in D, op. 9 nr. 3.

Mozart: Symfonie nr. 5 in Bes, KV 22 ("Haagse symfonie") - Aria "Conservati fedele" voor sopraan en orkest, KV 23.

Carl Stamitz: Symfonie in C, op. 24 nr. 1.

Elizabeth Dobbin (sopraan), Caroline Kang (cello), New Dutch Academy o.l.v. Simon Murphy.

Pentatone PTC  5186 365 • 69' • (sacd)


Het label Pentatone weet de aandacht te trekken met een nieuwe cd van de New Dutch Academy. Op de voorkant staat namelijk vermeld "Zappa symphonies" met de toevoeging Crowning glory. Dat is bijzonder opvallend, de New Dutch Academy met symfonieën van Frank Zappa (1940-1993)?  

Misverstand, het gaat om Franceso Zappa, Italiaans componist die actief was in de periode vanaf circa 1763 tot 1788. Een tweede misverstand, het gaat niet alleen om symfonieën van Zappa. De cd is gewijd aan kroonjuwelen van het Koninklijk Hof in Den Haag in de 18e eeuw en bevat niet alleen werk van Zappa.

Den Haag kende onder stadhouder Willem V (1748-1806) een bloeiend cultureel leven. Willem V hield erg van muziek, evenals zijn naaste familie. Zijn moeder, prinses Anna van Hannover, had les gehad van Georg Friedrich Händel. Zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen was familie van Frederik II de Grote, de muzikale vorst in Potsdam die leerling was van Quantz en zelf componeerde.

Het Haagse Hof werd bezocht door onder meer Dussek, Van Beethoven en Mozart. Tot de musici van het Haagse Hof behoorde Franceso Zappa, die hier meer dan 20 jaar werkte. Hij was een virtuoos Italiaans cellist. Zijn twee opgenomen symfonieën zijn recentelijk herontdekt. In beide werken speelt de cello in het langzame middendeel een fraaie hoofdrol. Het deel uit de "cello symfonie" werd ook wel als zelfstandige compositie uitgevoerd.    

Kapelmeester Christian Ernst Graaf, concertmeester Friedrich Schwindl en Carl Stamitz van de Haagse Hofkapel zijn allemaal met één symfonie vertegenwoordigd. Zoals alle symfonieën op deze cd zijn ze driedelig, snel-langzaam-snel. Aangename sprankelende muziek van goed niveau, dat niet helemaal de kwaliteit van Mozart haalt. Toch is het de vraag of de meeste luisteraars bij de beluistering van zijn "Haagse symfonie" horen dat dit werk van Mozart is en niet van bijvoorbeeld Graaf. De Mozart symfonie is immers een compositie van een nog maar negenjarige jongen, die hij schreef tijdens een bezoek aan Den Haag. Van iets later datum is de aria "Conservati fedele" voor sopraan en orkest, KV 23, een prachtig werk, dat tussen de andere opnamen mijns inziens toch wat uit de toon valt.  

De New Dutch Academy toont zich opnieuw een ensemble dat geïnspireerd en gedisciplineerd musiceert en afwijkt van de gebaande paden. Soms zou een wat frivoler benadering van de muziek welkom zijn, want een enkele keer klinkt het wel wat ernstig. De solisten zijn prima en tonen zich dienstbaar aan de muziek.

De opname in de Grote Kerk in Maassluis is direct en helder, maar her en der wel een tikkeltje opdringerig. Soms heb je de idee bijna in het orkest te zitten, in plaats van op enige afstand.  

Liefhebbers van series zoals Naxos die wijdt aan de symfonie in de achttiende eeuw en Chandos met de reeks met symfonieën van tijdgenoten van Mozart kunnen hun hart ophalen aan deze cd. En de cd bewijst maar weer eens dat Nederlands muziekleven niet synoniem is aan Amsterdam.

Heel fijn is dat (de gemeente) Den Haag dat de laatste jaren met onder meer het Festival Classique goed aan de weg timmert, ook oog heeft voor het rijke verleden en de New Dutch Academy ondersteunt. Een initiatief dat, zeker in tijden waar bedrijfssponsoring onder druk staat, navolging verdient!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links