CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, september 2014

 

Taracea: A musical mosaic spanning five centuries

Cabézon: Susana

Frenzel: Aus tiefer Not schrei'ich zu Dir

Reger: Aus tiefer Not schrei'ich zu Dir

Bach: 3e deel (allegro) uit 6 e Brandenburgse concert BwV 1051 - Fantasia BWV 904 - BWV Fugue BWV 546

Geysen: Omtrent A-B-C

Handl (Gallus): Mirabile mysterium

Tallis: O sacrum convivium

Copriano: Fantasie naar Luca Marenzio's madrigaal 'O voi che sospirate'

Tye: Seldom Sene (In nomine)

Johnson: A knell

Caldini: Die Sonne

Boismortier: Concerto op. 15 nr. 2 in a

Holborne : The image of melancholy - The fruit of love - Almain

Nasopoulou: Lelia doura

Victoria: Ave regina caelorum

Des Prez (toegeschreven): La Spagna

Seldom Sene Blokfluitkwintet

Brilliant Classics 94871 78'

Opname: Schuilkerk de Hoop, Diemen, 1-4 november 2013

www.seldomsene.com

   

Seldom Sene is een in 2009 opgericht blokfluitkwintet van vijf dames uit Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje die elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan het conservatorium van Amsterdam. Zij delen de liefde voor het spelen in een consort en tijdens hun zoektocht naar interessante composities stuitten zij op Seldom Sene van Christopher Tye (ca. 1505-1573). Deze compositie van amper twee minuten kenmerkt zich volgens het tekstboekje door "schoonheid, precisie en opvallende ritmische complexiteit dat naar hun gevoel de essentie weergaf van hun streven: het uitvoeren van uniek repertoire van een niveau dat slechts zelden gezien of gehoord wordt." Als eerbetoon werd het kwintet naar deze compositie vernoemd.

Van de zoektocht naar uniek en prachtig repertoire is deze, door crowdfunding tot stand gekomen, cd het klinkende resultaat. De cd mag gezien worden als een bekroning van hun eerste lustrum. De afgelopen jaren won het ensemble al enkele prijzen. Heel recent wonnen zij tijdens het Internationaal Van Wassenaer Concours de eerste prijs die hen werd toegekend door de vakjury. Tevens wonnen zij de publieksprijs én de persprijs tijdens dit concours. Wat dat betreft wacht hen een schone toekomst waarbij natuurlijk wel moet worden opgemerkt dat je met een excellent blokfluitkwintet minder kans hebt op een volle concertagenda dan een succesvol pianist of violist.

Aan de cd zal het niet liggen. Taracea "is de Spaanse term voor decoratief inlegwerk, gemaakt van kleine stukjes hout van verschillende soorten en met ander materiaal gerangschikt in complexe geometrische vormen", zo valt te lezen in het tekstboekje dat geschreven werd door het kwintet lid Martina Martínez Ayerza. Het bleek de inspiratie voor het consort om een bloemlezing van vijf eeuwen samen te stellen. Uiteraard staat Seldom Sene van Christopher Tye op het cd-programma, een inderdaad - ondanks de korte duur - prachtige compositie. Andere (grotendeels) zestiende eeuwse componisten die te horen zijn op de cd: Cabézon, Handl (Gallus), Tallis, Coprario, Johnson, Holborne en de Victoria. De waarschijnlijk oudste compositie is La Spagna die aan Josquin des Prez (ca. 1450/55-1521) wordt toegeschreven.

Opmerkelijk genoeg is de blokfluit die na de renaissance geleidelijk aan uit de mode raakte in de hedendaagse muziek weer actueel. Drie opmerkelijke composities getuigen hiervan. Frans Geysen (1934) weeft prachtige melodische patronen rond drie noten in zijn Omtrent A-B-C . Het op een dertiende eeuwse cantiga de amor gebaseerde Lelia doura van Aspasia Nasopoulou (1972) won een prijs in een compositiewedstrijd en werd speciaal voor Seldom Sene gecomponeerd. Van Fulvio Caldini (1959) werd één van zijn koralen uit zijn opus 79 opgenomen. In Die Sonne gebruikt hij de homofonie en natuurlijke frasering en grijpt hij dus terug op het oorspronkelijke koraal, de vocale vorm die onder meer bekend werd door Maarten Luther.

Bewerkingen van orgelkoralen zijn ook te horen in Aus tiefer Not schrei'ich zu Dir die Max Reger en Hermann Robert Frenzel (1850-1928) schreven. De barok periode is vertegenwoordigd door Bach en zijn tijdgenoot Joseph Bodin de Boismortier.

Dit alles bijeen levert een veelkleurige staalkaart op, waarbij blijkt hoe prachtig vijf blokfluiten in een ensemble prachtig kunnen kleuren en contrasteren, terwijl de musici gebruik maken van tientallen verschillende instrumenten. Het zijn prima arrangementen alhoewel ik aan sommige ervan wel moest wennen. Kortom, een zeer geslaagde debuut cd die een uitstekende indruk geeft wat een eersterangs consort met vijf blokfluiten voor mogelijkheden biedt.

__________________________
Op zondag 26 oktober 2014 om 16.00 uur wordt de cd officieel gepresenteerd in de Amstelkerk in Amsterdam.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links