CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, oktober 2014

 

Rachel Podger - Perla Barocca

Fontana: Sonata Seconda
Frescobaldi: Toccata Prima - Toccata per Spinettina e Violino
Uccelini: Sonata overo Toccata quinta a violino solo Castello: Sonata Seconda
Marini: Sonata quatro per sonar con due corde
Pandolfi Mealli: Sonata Sesta (op. 4, 1690) La Vinciolina
Leonarda: Sonata Duodecima
Andrea Gabrieli: Ricercar del Primo Tono
Cima: Sonata a due
Bertali: Chiacona

Rachel Podger (viool), Marcin Swiatkiewicz (klavecimbel en orgel), Daniele Caminiti (theorbe)

Channel Classics CCS SA 36014 • 70' •

Opname: oktober 2013, Westvest, Schiedam

   

Terecht is op deze site meer dan eens de loftrompet gestoken over de (barok)violiste Rachel Podger. Gelukkig krijgt zij van het label Channel Classics de kans om telkens weer nieuwe cd's uit te brengen, ook met minder bekend repertoire. Als opvolger van de, met een BBC Music Magazine Award bekroonde, cd Guardian angel is er nu de cd Perla Barocca . Vergezeld van twee collega's, de Pool Marcin Swiatkiewicz (klavecimbel en orgel) en de Italiaan Daniele Caminiti (theorbe), laat zij haar licht schijnen over de vroege Italiaanse barok.
Het is de periode in de muziekgeschiedenis waarin louter instrumentale muziek steeds nadrukkelijker een eigen plaats opeiste in een tijdperk waarin muziek bijna per definitie vocale muziek was. De instrumentale muziek ontwikkelde zich snel, maar de componisten moesten de mogelijkheden nog verkennen. In onze oren klinkt deze muziek daarom wellicht soms wat eenvoudig, maar ze vereist wel een prima technische scholing. Daar ontbreekt het de musici niet aan en dus kunnen zij zich daadwerkelijk aan de interpretaties wijden.

Ik herinner me van betrekkelijk lang geleden een lunchconcert tijdens het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht waar soortgelijke composities technisch goed maar zonder enige fantasie en schijnbaar ook zonder inzicht werden uitgevoerd en waar ik bijna bij in slaap viel van verveling. Bij Podger en haar begeleiders is de kans om in slaap te vallen vrijwel uitgesloten. Je blijft geboeid luisteren omdat er hier met groot inlevingsvermogen, kennis en fantasie wordt gespeeld. Je luistert naar virtuoze musici die in deze muziek geloven en zij willen hun passie graag delen met de luisteraar.

Rachel Podger eist niet de hoofdrol voor zichzelf op. Zo is de Toccata Prima van Frescobaldi (1583-1643) een werk voor klavecimbel solo en zijn er voor Caminiti belangrijke solopartijen in onder meer de Toccata per Spinettina e Violino van Frescobaldi en de gepassioneerde opzwepende Chiacone van Antonio Bertali (1605-1669).
Een verrassing vind ik de Sonata Duodecima van Isabella Leonardo (1620-1704), uitgevoerd door Podger en Swiatkiewicz op orgel, die al vooruit lijkt te wijzen naar het werk van componisten als Arcangelo Corelli. Overigens is Isabella Leonardo waarschijnlijk de eerste vrouwelijke componiste die sonates publiceerde. Een aardige bijkomstigheid op een cd waar een andere vrouw een hoofdrol speelt.

Een uitstekend opgenomen cd, hoewel ik in een enkel geval de theorbe graag een letterlijk en figuurlijk iets meer vooraanstaande plek had gegund. En nu maar afwachten wat voor een verassingen Rachel Podger op een volgende cd te bieden heeft.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links