CD-recensie

 

© Kees de Leeuw, december 2019

Cuentos de Opera

Saraste: Carmen Fantasy (arr. Arie Duo)

Thomas: Fantasy on Themes from Die Fledermaus

Giuliani: Grand Potpourri op. 126

Chirinos: Estructuras sobre El Cóndor Pasa

Borne: Fantaisie brillante sur Carmen

Arie Duo: Anita Farkas (fluit), Carlos Navarro (gitaar)
GWK Records 143 • 56' •
Opname: februari 2018, Haus Villigst, Schwerte (D)

   

Het Arie Duo bestond in 2018 tien jaar. Wellicht werd ter ere hiervan deze cd met 'verhalen' uit de opera uitgebracht? Het vreemde is dat op de website van het duo er nauwelijks informatie over is te vinden. Er wordt ook vermeld dat het tweetal al meer cd's opnam, maar ook hierover laat de website ons in het ongewisse. Uiteindelijk vond ik elders op het internet de cd Café uit 2011 van het label GWK met fluitiste Anita Vitkoczy Farkas en gitarist Juan Carlos Arancibia. De twee musici van het Arie Duo, waar Arancibia inmiddels als Carlos Navarro gepresenteerd wordt, kunnen dus nog wel wat leren op het gebied van public relations.

Gelukkig blijkt het duo wel heel wat geleerd te hebben op de Hochschule für Musik in Detmold waar ze elkaar hebben ontmoet. Ze kregen zowel als duo als individueel veel prijzen. Voor deze cd lieten ze zich inspireren door populaire operamelodieën, die vooral in de negentiende eeuw meestal voor fluit of viool en piano werden gearrangeerd, waarbij om puur praktische redenen de piano vaak werd vervangen door de gitaar. Het schijnt dat dergelijke bewerkingen vaak door amateurs werden gespeeld.

Dit moeten dan wel erg begaafde hobbyisten zijn geweest want de Carmen-fantasie van Pablo de Saraste (1844-1908), hier gespeeld in een eigen bewerking van het duo, vraagt veel van de musici. Het is een mooi arrangement van het origineel voor viool en orkest, hoewel de fantasie van de weinig bekende François Borne (1862-1920) naar mijn mening meer recht doet aan het origineel. Het tweede van de drie delen met thema en variaties van de overbekende habanera L'amour est un oiseau rebelle is echt een hoogtepunt op dit album.

Mauro Giuliani (1781-1829) kon destijds als één van de weinigen de kost verdienen met zijn optreden als gitaarvirtuoos. Opmerkelijk is dat hij was opgeleid als cellist en fluitist, maar dat hij als gitarist autodidact was. Zijn Grand Potpourri is onder meer gebaseerd op fragmenten uit opera's van van Donizetti en Rossini. Het is overigens niet het enige werk dat de Italiaan voor fluit of viool en gitaar componeerde. Hij deed dit met vaardige hand en de korte stukken worden met passie en bravoure gespeeld.

Op de cd voorts twee composities die in opdracht van het Arie Duo werden geschreven door twee gitaristen. De Amerikaan Alan Thomas (1967) staat met zijn Fantasy on Themes from Die Fledermaus duidelijk in de traditie van De Saraste en Borne, niet in het minst in stilistisch opzicht waardoor zijn bijdrage wat anachronistisch aandoet.

De Peruaan Pedro Rodriuez Chirinos (1981) nam het volkslied El C?ndor Pasa onder handen. Het origineel komt uit een zarzuela, een vorm van muziektheater waarin zang en gesproken woord elkaar afwisselen. In de populaire muziek werd El C?ndor Pasa in 1970 vooral bekend door een arrangement van het duo Simon en Garfunkel. Ik leerde El C?ndor Pasa kennen in een instrumentale versie van Los Incas, dankzij een single (een 45-toeren plaatje) die een van mijn zussen had gekocht. Ik herkende nu, bijna 50 jaar later, de melodie direct terwijl ik de muziek al decennia niet meer gehoord had. Chirinos heeft een groot deel van de compositie vrij ingevuld, waardoor het eigenlijk de meest spannende compositie van de hele cd is.

Het Arie Duo heeft blijkbaar veel indruk gemaakt in Detmold want behalve financiële steun van particulieren kreeg het tweetal voor deze productie ook de plaatselijke Volksbank en de Rotary Club achter zich. Het is in alle opzichten een mooie en goed verzorgde uitgave geworden, zoals we dat ook gewend zijn van de cd's die de Gesellschaft zur Förderung der Westfälischen Kulturarbet e.V. (GWK) uitbrengt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links