CD-recensie

 

© Jan de Kruijff, mei 2007


Tug at China’s heartstrings: 13 melodieën voor tokkelinstrumenten.

Orkest van de Centrale Muziekacademie.

Channel Classics CCS SA 80607 • 68' • (sacd)

 

 

 

Magical flute of China, Portret van de Dizi grootmeesteres Tang Jun Qiao. 10 Melodieën.

Channel Classics CCS SA 80507 • 63' • (sacd)

 

 

 


Wat we in het Westen uitgezonderd gespecialiseerde etnomusicologen wisten en kenden van de Chinese muziek beperkte zich decennialang tot optredens en opnamen van de Pekingopera, derivaten van Westerse componisten en verspreide opnamen van pipa-, harp- en snaarinstrumenten. Meestal van matige ‘live’ kwaliteit.

Met de opkomst van China als wereldmacht, niet alleen op politiek en industrieel, maar ook op cultureel gebied lijkt het nuttig om meer en meer aandacht te schenken aan de muziekcultuur van dat immense land; 50 eeuwen muziek liggen klaar. De in het voortreffelijk spelen van Westerse muziek uitblinkende Chinese instrumentalisten dringen vanzelf al op onze podia door.

Channel Classics is het label dat vermoedelijk voor het eerst en vrij systematisch blijken van traditionele en op het Westen georiënteerde muziek is gaan exploreren. De selectie van het materiaal is mogelijk wat arbitrair, geen wonder bij zo’n mer à boire. Eén ding is zeker: opnametechnisch zal het moois zelden beter recht zijn gedaan als hier.

De cd met tokkelinstrumenten bevat nummers met soli voor zang, pipa (ook pipagroep), san hsian, Chinese pauken, sheng, handtrom en bekkens wat de afwisseling en de kleurwerking ten goede komt. Niet zelden gaat het om bewerkingen, wat eigenlijk jammer is omdat ze het authentieke beeld onherroepelijk vertroebelen. Dat ook Moskouse nachten en de Sabeldans van Katsjatoerjan bij wijze van toegift zijn opgenomen, lijkt aardig en vergeeflijk, maar waarom niet bij de Chinese leest gebleven?
Meer uniformiteit en bevrediging biedt wat dat betreft de pipa cd van Tang Juan Qiao. Ook hier een paar arrangementen, maar verder veel wat men van vroeger als authentiek herkent. Tang is een fantastisch virtuoze bespeelster van de Chinese bamboefluit met een blaasopening, een membraanopening, zes vingergaten en twee stel gaten aan het eind om de toonhoogte te regelen. Het beste kan men deze cd bij gedeelten tegelijk beluisteren, maar dan is het ook puur genieten!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links