CD-recensie
© Gerard van der Leeuw, november 2023 |
Jan Vriend werd op 10 november 1938 geboren in het Noord- Hollandse Benningbroek. Zijn vijfentachtigste verjaardag werd op 11 november jl. gevierd in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw in Amsterdam. Het werd een gedenkwaardIg concert waarop Jan Vriend, niet hoorbaar gehinderd door de artritis in zijn duimen, zijn recente Six preludes into fugues uitvoerde. Typische late Jan Vriend werken, waarin de muzikale omnivoor die hij nu eenmaal is kundig citeert uit o.a. Bach en Debussy. Het werk is opgedragen aan pianist Ralph van Raat die samen met Maarten van Veen Jan Vriends Event Horizon, een fantasie voor twee piano’s uitvoerde. Dan was er het DoelenEnsemble en sopraan Charlotte Riedijk in Jan Vriends Pas crever op teksten van de al even veelzijdige Boris Vian uit 2003. Een echt hoogtepunt waren ook de door de Engelse celliste Joy Lisney uit het hoofd gespeelde Symphonic Dances, een vijfdelige suite voor cello solo. Alle bezoekers van het concert gingen naar huis met een cadeautje van Sieuwert Verster’s Attacca: de hier besproken dubbel-cd.
Jan Vriend studeerde in Amsterdam piano en compositie bij Ton de Leeuw, maar deed ook een slagwerkcursus en bij Gottfried Michael Koenig een basisopleiding elektronische muziek. In Parijs volgde hij lessen bij Iannis Xenakis, wiens invloed ook blijkt uit zijn studie wiskunde. In 1965 richtte Jan Vriend met Peter de Buck het Amsterdamse Studenten Kamer Orkest (ASKO) op. In 1970 won hij met zijn Huantan voor orgel en blazersensemble het Gaudeamus Concours. Het werk is opgedragen aan Xenakis.(1) Sinds 1984 woont Jan Vriend in Tetbury (Gloucestershire). En dat heeft voor een deel te maken met zijn Engelse vrouw, maar ook met zijn ontevreden-zijn met het Nederlandse muziekleven.(2) Op de eerste cd kamermuziek. Allereerst het is 2004 geschreven Anatomy of Passion voor cello en piano. Uit de toelichting van de componist:
Een werk waarin je naast citaten en toespelingen op het werk van Xenakis ook de schaduw van zowel Beethoven als Debussy kunt ontwaren. Critical Mass uit 2009 is een opdracht van het inmiddels gesneuvelde Rubens Kwartet dat het hier ook uitvoert. Ik citeer nogmaals de componist:
In dit werk spelen op de achtergrond Tsjaikovski en Anton Webern een woordje mee. Event Horizon uit 2021/2022 krijgt een magnifieke uitvoering van de bovengenoemde pianisten Ralph van Raat en Maarten van Veen. Om weer Jan Vriend te citeren:
En als laatste werk op deze eerste cd de werkelijk schitterende Symphonic Dances uit 2013 gespeeld door Joy Lisney. Jan Vriend:
Alle vijf de delen zijn dansen en dat beïnvloedt zowel het ritme als de harmonie. Jan Vriend:
De tweede cd is gewijd aan orkest- en koormuziek en begint met Phagocitosis, een ouverture uit 2007. Het werk ontstond naar een idee van Robert Nasveld, met een kort motief als basis. De titel van het stuk is een term uit de microbiologie, die aangeeft dat een cel (hier: het motief) een vreemde cel als het ware kan opeten. Jan Vriend:
Echo 13.7 is een pianoconcert, geschreven voor Ralph van Raat. De titel verwijst naar de in 2006, het jaar waarin Jan Vriend dit werk schreef, gangbare mening dat het universum 13,7 miljard jaar oud zou zijn. In de woorden van Jan Vriend een ‘levendig, zelfs speels concert in vier delen’. Ook hier weer toespelingen op componisten als Beethoven, Brahms en (volgens mij) Janáček. Het korte orkestwerk Ciudad de los Malditos uit 2014 ontleent zijn titel aan een gefingeerd boek in de roman El Juego del Ángel van Carlos Ruiz Zafón. Jan Vriend: ‘Het is eenvoudig een weerspiegeling van de vermeende atmosfeer die de ‘stad van verdoemden’ oproept.’ De cd eindigt met een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Jan Vriend zijn groots opgezette Hymn to Ra voor solisten, koor en orkest uit 2001/02, geschreven voor Musica Sacra in Maastricht. Jan Vriend:
Prachtig wordt hier de opgaande zon verbeeld. De tekst, de door Vriend vertaalde fragmenten uit de hymne aan de zon van farao Achnaton, is zoals Jan Vriend zelf ook wel weet niet het sterkste onderdeel van het stuk. Maar wát een expressie! Dit is een liefdevol eerbetoon aan de nu 85-jarige componist. Uitvoeringen en opnamen - die dateren van 2002 tot 2023 - zijn, hoe verschillend ook, zonder uitzondering van hoog niveau en zeer goed geremastered. Het tweetalige cd boekje staat boordevol interessante informatie over de componist en zijn werk. Een onmisbare productie. Bravo Attacca! ________________ index |
|