CD-recensie

 

© Gerard van der Leeuw, april 2024

Freiberger Silberklang

Bach: Orgelconcert naar Vivaldi BWV 593 - Vater unser im Himmelreich BWV 636 - Adagio e dolce uit Triosonate BWV 527

Beyer: Nun lob mein Seel den Herren

Rellstab: Orgelsonate in D

Buttstedt: Fuga in C - Partita O Gott, du frommer Gott

(Georg) Muffat: Toccata septima

Krieger: Toccata in C

Albrecht Koch en Clemens Lucke op de Silbermann-orgels in de Jakobikirche en Petrikirche, Freiberg (D)
Querstand VKJK22 • 70' •
Opname: mei 2022

 

Als herinnering aan mijn reisje naar Rudolstadt, Freiberg en Dresden kocht ik in het Dommuseum in Freiberg een cd met opnamen van alle vier de Freiberger Silbermann orgels: Freiberger Silberklang. Albrecht Koch, de Domcantor en Domorganist in Freiberg en Clemens Lucke, Kantor van Freiberger Petrikirche bespelen de vier orgels in zowel bekend als onbekend repertoire. Van Bach klinkt op het grote Silbermannorgel in de Dom een van zijn bewerkingen van een concert uit Vivaldi's L'estro armonico. Op het orgel in de Jakobikirche klinkt zijn Vater unser im Himmelreich uit het Orgelbüchlein en op het orgel in de Petrikirche ten slotte, het Adagio e dolce uit zijn Derde triosonate.

Johann Heinrich Buttstedt is vertegenwoordigd met een Fuga in C (Jacobikirche) en de Partita O Gott, du frommer Gott (Petrikirche), overigens op een andere melodie dan de bekende partita van Bach.

Georg Muffats Toccata septima wordt gespeeld op het orgel in de Jakobikirche.

Ik had nog nooit van Johann Samuel Beyer gehoord, maar begrijp inmiddels goed waarom hij op deze cd een plaatsje heeft gekregen: Beyer werd op 28 augustus 1699 Kantor en Musikdirektor in Freiberg en keurde in die hoedanigheid Silbermanns in 1717 gebouwde orgel in de Freiberger Johanniskirche (nu het kleine Silbermannorgel in de Dom). Zijn Nun lob mein Seel den Herren, koraal met vier variaties stamt uit zijn:

Eenvoudige, maar aardige muziek.

Bijzonder ook de Sonate in D-groot van Johann Carl Friedrich Rellstab, de vader van de dichter en muziekcriticus Louis Rellstab. Hier gespeeld op het kleine orgel in de Freiberger Dom.

Het laatste werk op de cd is de Toccata in C van Johann Krieger, gespeeld op het orgel van de Petrikirche.

De uitvoering van dit alles, gespeeld door twee Silbermann-specialisten (beide zijn actief in de Gottfried-Silbermann-Gesellschaft), laat weinig wensen onvervuld. Simpelweg klasse. Bij de cd zit een prachtig uitgevoerd boekje met mooie foto's van de orgels, de volledige disposities en stemming ervan en een toelichting op de orgels, de componisten en de spelers (Duits en Engels).


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links