CD-recensie

 

© Gerard Scheltens, maart 2020

Pas de Deux

Sibelius: Waterdruppels (Vattendroppar)

Penderecki: Ciaconna - In memoriam Giovanni Paolo II*

Vasks: Castillo interior*

Debussy/White: La sérénade interrompé (uit Préludes, livre 1/9)*

Ravel: Sonate à la memoire de Claude Debussy

Sollima: Heimat Terra*

Nisinman: Die Albträume des Todes*

Piazzolla: Three tangos*

* = cd-premières

Daniel Rowland (viool), Maja Bogdanovic (cello)
Challenge Classics CC72833 • 74 •
Opname: Potton Hall, Suffolk, UK, 28-29 september 2019

   

Society-nieuws: Daniel Rowland en Maja Bogdanovic gaan trouwen! Ik meld het maar even. Bij Daniels festival in 't Stift gaat het gebeuren - zolang geen virus de feestelijkheden komt verstoren. Ik heb 't van de website van NPO Radio 4. Die is blijkbaar ook actief op de sprookjeshuwelijksmarkt, al is het geen Story, Privé of RTL Boulevard (daar weten ze waarschijnlijk niet eens over wie het gaat).

Wat ons interesseert is het artistieke resultaat dat voortkomt uit deze mooie verbintenis tussen viool en cello. Zo'n cd- programma met heel veel componisten kan uitlopen op een hoeveelheid muzikale lekkernijen zonder samenhang. Om van de pizzicati (waterdruppels) van de tienjarige Jean Sibelius via Penderecki's serene en doorwrochte Ciaconna voor paus Johannes Paulus II uit te komen bij de tangoklanken van Astor Piazzolla, vereist enige lenigheid van denken, ook op dit hoge niveau van interpretatie.

En hoe moet de modale platenverzamelaar zo'n cd rubriceren om hem te kunnen terugvinden in de platenkast? Zulke minor problems vallen weg als het fabuleuze spel van twee topstrijkers vanzelf zinvolle verbanden legt van de ene compositie naar de volgende. Dan is de route Sibelius - Piazzolla helemaal niet onlogisch, maar wordt die een avontuurlijke Pas de deux vol ontdekkingen.

Het speciale timbre van de zeldzame combinatie viool-cello is één aanknopingspunt dat ons leidt, maar ook het niet altijd voor de hand liggende feit van de gelijkwaardige rollen van het hoge en het lage instrument. Men zou denken: de viool heeft de melodie en leidt, de cello begeleidt. In de geniale sonate van Ravel die Rowland en B ogdanovic kozen als centraal punt zijn de rollen vaak omgedraaid, voorzover de melodielijnen niet contrapuntisch en diatonisch naast elkaar bewegen.

Het openingsallegro was in 1920 onderdeel van Tombeau de Debussy, een uitgave van La Revue musicale met tien werken waarin de twee jaar eerder gestorven Debussy wordt geëerd. Ook Stravinsky leverde zijn bijdrage (de Symphonies of Wind Instruments), net als Dukas, Roussel, Bartók, De Falla en Satie. Toen Ravel het openingsdeel in 1922 aanvulde met drie delen, breidde hij de opdracht à la memoire de Claude Debussy uit tot de hele sonate.

Debussy zelf gaat eraan vooraf in een voor deze gelegenheid door Craig White gemaakte bewerking van de Prélude I/9, een welgekozen 'Iberisch' stuk dat perfect past in de sfeer.

Er staan meer cd-premières op de cd, composities die speciaal voor het koppel Rowland- Bogdanovic geschreven zijn, zoals het ernstige, onmiskenbaar Baltische Castillo interior van de Letlander Peteris Vasks, het gedreven voorstuwende Heimat Terra van de Siciliaan Giovanni Sollima en het omineuze, bij vlagen duizelingwekkende Die Albträume des Todes van Marcelo Nimisman, die net als zijn leermeester Astor Piazzolla de tango ver laat uitstijgen boven de traditionele dansvorm. Van Piazzolla zelf tenslotte drie vroege tango's, die alle beloftes in zich dragen die de grote Argentijn later zou waarmaken.

Daniel Rowland is na zijn afscheid van het Brodsky Quartet druk bezig met zowel solowerk als kamermuziek in allerlei bezettingen. De uit Belgrado afkomstige Maja Bogdanovic is hard op weg zich te nestelen in de cellistentop. Samen geven ze met dit uitgekiende programma van grotendeels onbekende maar opwindende muziek als duo een schitterend visitekaartje af. Meer! Meer!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links