CD-recensie

 

© Gerco Schaap, maart 2013

 

 
   
   

Lohman-orgel Zuidwolde

C.Ph.E. Bach: Sonate in g

Haydn: 2 Flötenuhrstücke - Menuet uit klaviersonate in A

Buxtehude: Fuga in C

Bach: Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 691 en 690

Yoshimatsu: Floral dance - Invention for about 2 voices - Alignment romance - Interlude with birds - Little dry fuga - Positive rondo

Mendelssohn : 3 Lieder ohne Worte - Variations Sérieuses

Lukas Jan Schoonbeek, Hiroko Inoue en Jochem Schuurman (orgel Hervormde kerk Zuidwolde, Gr.)

Uitgave: Klaas Dijkstra Fonds • 65' •

Besteladres: B. de Ligt, Boterdiep O.Z. 40, 9785 AC  Zuidwolde. Klik hier voor email


Jonge kunstenaars in contact brengen met publiek. Dat is een van de doelstellingen van de Stichting Klaas Dijkstra Fonds, gevestigd in Noordwolde. Zij ondersteunt jongeren in Nederland en in ontwikkelingslanden die zich op het gebied van techniek en/of kunst voorbereiden op de zelfstandige uitoefening van een beroep of bedrijf.

De restauratie van het Lohman-orgel in de middeleeuwse kerk van het naburige Zuidwolde was voor de stichting aanleiding om drie jonge orgellaureaten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen uit te nodigen voor een cd-opname op het gerestaureerde orgel. De opbrengst uit de verkoop van de cd is bestemd voor het onderhoud van het orgel.

Het aardige van deze cd is dat de drie organisten het Lohman-orgel vanuit verschillende invalshoeken laten horen. Ze lieten zich nu eens niet leiden door de vraag ‘wat speelde men toentertijd’ maar vroegen zich af: ‘wat klinkt aantrekkelijk op dit betrekkelijk kleine orgel?’ Een uitgangspunt dat wat mij betreft vaker toegepast zou mogen worden.

Lukas Jan Schoonbeek, in 2010 winnaar van het Internationaal Andriessen - De Klerk Concours in Raalte, speelt repertoire uit de galante periode. Een tijdperk dat weliswaar voorbij was toen het Zuidwolder orgel werd gebouwd maar waarin componisten als Carl Philip Emanuel Bach en Joseph Haydn muziek schreven die goed bij dit orgel past.

De Japanse organiste Hiroko Inoue, die behalve in haar vaderland ook in Moskou en Groningen studeerde, laat het instrument klinken in zowel barok- als eigentijdse muziek. Die eigentijdse muziek is van de Japanse componist Takashi Yoshimatsu (geb. 1953) die in zijn jonge jaren atonale muziek schreef, maar zijn stijl in de jaren ’80 veranderde. De zes gespeelde stukken maken deel uit van de Pleiades Dances die tussen 1986 en 2001 ontstonden. Ze zijn geschreven in een toegankelijk idioom met als kenmerken het gebruik van kerktoonsoorten en wisselende maatsoorten. De Invention for about 2 voices wordt gespeeld op de later toegevoegde Klarinet, die bij de restauratie weer sprekend is gemaakt. Interlude with birds doet zijn naam eer aan – wat mij betreft nog realistischer dan Messiaen – en in de Little dry fuga is het moeilijk om op je stoel te blijven zitten. Erg leuke muziek!

Jochem Schuurman ten slotte houdt het bij transcripties van ‘woordloze liederen’ van Mendelssohn Bartholdy: het ‘Venetiaans gondellied’, een Allegro non troppo en het ‘Spinnerlied’. De Variations Sérieuses, door Reitze Smits voor orgel bewerkt, worden door Schuurman trefzeker en met elan gespeeld; daar moet hard op zijn gestudeerd!. In de kamermuzikale akoestiek van het middeleeuwse kerkje komt deze van oorsprong klaviermuziek prachtig tot zijn recht.

De door Jaap Zijp gemaakte opname klinkt heel realistisch. Het kleurige boekje bevat goede toelichtingen, korte c.v.’s van de organisten en gegevens over het bespeelde orgel.

Van harte aanbevolen, niet alleen vanwege het sympathieke doel maar ook om het uitstekende spel en de durf die uit zowel de programmakeuze als de uitvoeringen spreekt.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links