CD-recensie

 

© Gerco Schaap, juni 2017

 

It takes two - Tangos for violin and organ

Gardel/arr. Williams: Tango 'Por Una Cabeza'

Piazolla: Primavera Porteña; Otoño Porteña - Tango étude No. 3 (vioolsolo) - Adiós Nonino - Libertango - Milonga del Ángel - Fracanapa

Albéniz/arr. Kreisler: Malagueña

Falla/arr. Kreisler: Danse espagnole

Albéniz/arr. Kreisler: Tango

Granados: Danse espagnole

Nevolovitsch: Do not say 'Adieu' (Retro-Tango) & Broadway Dance

Kentish: It Takes Two

Hakim: Ezpata Dantza

Brossé: Tango Tout Court

Nadja Nevolovitsch (viool), Peter Van de Velde (orgel)

Opname: 2014, Sint-Michielskerk, Antwerpen

Animato AMP 31515 • 68' •

 

Op deze cd, die al in 2015 verscheen, wordt het kerkorgel bij de wereld van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse dansmuziek betrokken zoals een heer een dame uitnodigt voor de dansvloer.

De Vlaamse organist Peter Van de Velde, titularis van de Onze Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen, vormt een vast duo met de van oorsprong Russische violiste Nadja Nevolovitsch, die talloze prijzen won op internationale concoursen en overal ter wereld optreedt. Uit de tekst in het cd-booklet begrijp ik dat het duo al eerder cd's maakte met barok-, romantisch en hedendaags repertoire. Ditmaal gingen ze een stap verder: "een nieuwe richting uit vol pittige ritmes, passie en zuidelijk temperament". Dat mondde uit in een programma met tango's en ander warmbloedig repertoire.

De exacte oorsprong van de tango is niet duidelijk. Zeker is wel dat de dans eind 19 e eeuw is ontstaan aan de oevers van de Rio de la Plata, in Buenos Aires in Argentinië. Daar vermengde de dans en muziek van nakomelingen van zwarte slaven zich met die van seizoenarbeiders en immigranten uit Europa en van Zuid-Amerikaanse veedrijvers (gaucho's) die naar de stad waren getrokken om werk te vinden. Hét instrument van de Zuid-Amerikaanse tango is de bandoneon, een instrument dat voortkomt uit de Engels-Duitse concertina. De bekendste bandoneonspeler wereldwijd is Ástor Piazzolla (1921-1992). Hij studeerde onder meer bij Nadia Boulanger in Parijs, die hem stimuleerde zijn eigen stijl vast te houden. Piazzolla zorgde voor een vernieuwing van het genre en componeerde talloze tango's, waaronder Adiós Nonino, die gespeeld werd op het huwelijk van (toen) prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

Peter Van de Velde en Nadja Nevolovitsch

Op de cd vinden we zeven composities van de 'tangokoning' Piazzolla, waaronder Adiós Nonino ('Vaarwel opaatje', geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn vader en bekend geworden door het arrangement dat bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima werd gespeeld). Twee andere tango's speelt Peter Van de Velde solo op het voor deze opname gebruikte drie-manuaals Stevens-orgel (1909) in de Sint-Michielskerk in Antwerpen. Met zijn prompt aansprekende tongwerken en veelzijdige dispositie blijkt het orgel geknipt voor dit genre. De fraaie kerkakoestiek doet de rest.

Voor enkele nummers (Adiós Nonino, de Tango van Albéniz en de Danse espagnole van Granados) koos het duo voor een begeleiding op harmonium. Een verrassende maar ook wel logische keuze want het harmonium ligt qua klank behoorlijk dicht bij de bandoneon!

Afwisseling genoeg op deze cd; is het niet vanwege het gebruik van de verschillende instrumenten, dan wel vanwege de afwisseling in stijl. 'Klassieke' dansen als die van Albéniz, De Falla en Granados tegenover 'mondainere' composities als die van Arnold Nevolovitsch (vader van de violiste).

De documentatie bij deze cd is wat karig: een inleiding van een halve bladzij in drie talen (waaronder Nederlands), 6 pagina's cv's van de uitvoerenden en alleen de dispositie van het Stevens-orgel. Een inleiding over het ontstaan en wezen van de tango had in het booklet niet misstaan.

Voor wie eens out-of-the-box wil luisteren is dit een bijzonder aardige cd.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links