CD-recensie

 

© Gerco Schaap, december 2009

 

 

À la venue de Noël - Maîtrise & Grandes Orgues de Notre-Dame de Paris

Adeste fideles; À la venue de Noël; Cl. Balbastre: Joseph est bien marié (org. Jean-ierre Leguay); Une vierge féconde; L.-Cl. Daquin: Noël étranger (orgel: Jean-Pierre Leguay); Voisins et voisines; Les anges de nos campagnes; M. Dupré: Variations sur un Noël (orgel: Olivier Latry); Noël de Bethléem; Improvisation (orgel: Jean-Pierre Leguay); Je me suis levée; Il est né le divin enfant; Improvisation (orgel: Philippe Levebvre).

Maîtrise Notre-Dame de Paris o.l.v. Lionel Sow.

Olivier Latry, Jean-Pierre Leguay en Philippe Levebvre op het orgel van de Notre-Dame in Parijs.

Hortus 063 • 68' •

Importeur: Lavial (B)


Het Franse cd-label Hortus staat bekend om zijn cd’s waarop orgelmuziek wordt gecombineerd met vocale kerkmuziek. Op deze manier werd het complete orgelwerk van Saint-Saëns al eens op vier cd’s uitgegeven, en met de kerkmuziek van Lefébure-Wély gebeurde iets soortgelijks. Een geslaagde combinatie, al was het maar omdat je hiermee een breder publiek bereikt.

 
  Het koor Maîtrise Notre-Dame de Paris

Nu heeft Hortus een cd uitgebracht waarop het koor ‘Maîtrise Notre-Dame de Paris’ een negental meerstemmige kerstliederen zingt, afgewisseld met orgelsoli door de drie organisten van de Notre-Dame. De koorbijdragen zijn overigens in een andere Parijse kerk opgenomen, de Eglise Notre-Dame de l’Annonciation, waar Yves Castagnet de orgelbegeleiding verzorgt. De koorarrangementen – de meeste op naam van Christian Villeneuve, de andere van David Willcocks en Yves Castagnet – worden schitterend gezongen door de Maîtrise: een koor van hoge klasse! Het stereobeeld is mooi breed zodat je het koor als het ware voor je ziet staan. In het boekje (36 pagina’s!) staan de teksten mooi ruim afgedrukt; echter geen gegevens over de bespeelde orgels, wel de namen van de koorleden en de solisten onder hen.

De orgelsoli zijn goed gekozen; Balbastre’s Joseph est bien marié klinkt onder de handen van Jean-Pierre Leguay even overtuigend ‘oud-Frans’ als Daquins Noël étranger. Olivier Latry geeft een uiterst boeiend geregistreerde uitvoering van Dupré’s bekende Variations sur un Noël waarin we het Notre-Dame-orgel weer eens op z’n best horen. Diverse onverwachte klankcombinaties passeren de revue, de fuga speelt hij in een duizelingwekkend tempo en in de finale gaan de verticale én horizontale tongwerken ‘los’ zoals in de dagen van Cochereau.

Na een fraai gearrangeerd en sonoor gezongen Noël de Bethléem – we herkennen het thema van een Noël uit l’Organiste van Franck – volgt een korte, kleurrijke improvisatie door de blinde Jean-Pierre Leguay op hetzelfde thema. Het lijkt alsof hij in gedachten de flonkerende ster van Bethlehem volgt ...

Na nog een tweetal gezongen kerstliederen is het laatste woord op de cd aan Philippe Lefebvre, die ruim elf minuten parafraseert op Il est né le divin enfant, Noël de Bethléem, Adeste fideles (Komt allen tezamen) en misschien nog wel meer, uitmondend in een klankorgie die mij te veel aan de lawaaiige improvisaties van voorganger Cochereau doen denken.

Niettemin een aanrader voor diegenen die de Franse kerstsfeer in huis willen halen.

Het hoofdorgel in de Notre-Dame te Parijs

index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links