CD-recensie

 

© Bas van Westerop, februari 2012

 

 

Beethoven: Vioolconcert in D, op. 61

Sibelius: Vioolconcert in d, op.47

Ida Haendel ( viool), Tsjechisch Philharmonisch Orkest o.l.v. Karel Ancerl

Supraphon SU 4024-2 • 76' •

Live-opname: 18 oktober 1957 (mono)

 


We horen hier het debuut van de legendarische violiste Ida Haendel (1928) bij het Tsjechisch Philharmonisch Orkest waar zij (in die tijd niet ongewoon) twee grote vioolconcerten speelde.
De mono-opnamen zijn buitengewoon goed gerestaureerd en we kunnen genieten van een zeer geïnspireerde avond van de toen 28-jarige violiste die haar visitekaartje kwam afgeven. Het enige dat wijst op de opnamedatum is de af en toe wat rafelige vioolklank maar dit stoort bij dit hoge niveau van musiceren absoluut niet.
Wat ook meteen opvalt zijn de bijzonder mooie orkestbegeleidingen onder de toenmalige chef-dirigent Karel Ancerl. Het orkest is volwaardig partner en overal is te merken dat dit geen routine doorloop is: een prachtige balans, zeer verzorgde en vaak originele fraseringen, een warme strijkersklank en karakteristieke houtblazers.
Beethoven wordt licht romantisch, warm en zeer verzorgd gespeeld. Hoogtepunt is een zeer intiem en rustig gespeeld middendeel dat een kamermuzikale uitvoering krijgt waardoor het des te meer indruk maakt.

Jean Sibelius meende in Ida Haendel de ideale interpreet van zijn Vioolconcert te hebben gevonden en zij heeft het concert haar leven lang gespeeld en er een terecht zeer geliefde opname van gemaakt met Paavo Berglund.
Het hier opgenomen concert vond plaats een maand na het overlijden van de componist en dat heeft vast ook bijgedragen tot deze interpretatie. Die is zeldzaam geconcentreerd en technisch ook nog eens van een zeer hoog niveau. Het langzame deel wordt zeer aangrijpend vertolkt als een gebed voor de net overleden componist en vriend. De Finale daarentegen wordt met veel bravoure gespeeld met adembenemend resultaat: je zit op het puntje van je stoel en gelukkig is het slotapplaus niet weggelaten! Bravo!!
Juist de voelbare spanning van een live concert maakt dit een ideale uitvoering van misschien wel het mooiste vioolconcert uit de literatuur. Samen dan met die van Ginette Neveu, de vroeg overleden Franse violiste die met Walter Susskind en het Philharmonia Orchestra een net zo aangrijpende maar veel meer naar binnen gerichte uitvoering opnam.

Een juweel van een cd dus die een topvioliste laat horen in haar absolute “prime time” met repertoire dat haar op het lijf is geschreven. Probeer hem te vinden deze cd en geniet met volle teugen van musiceren op het allerhoogste niveau!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links