CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http:/basiaconfuoco.com

BRYN - Simple Gifts - Bryn Terfel

Bryn Terfel, Simon Keenlyside (bariton), Aled Jones (tenor), John Williams (gitaar), London Voices, London Symphony Orchestra o.l.v. Barry Wordsworth

DG 4775919 • 70' •
Opname: juni 2005, Air Lyndhurst Studios, Londen

 

Simple Gifts luidde de titel van de cd die Bryn Terfel heeft uitgebracht in 2005. Het kwam precies op tijd voor de Kerst en nu dus ook. En soms gebeurt het  dat de titel de lading dekt. Zeker in dit geval, want cadeautjes waren het en zijn het trouwens nog steeds. En al is het niveau van het gebodene niet altijd even hoog, het plezier om ze uit te pakken is groot.

In 1989 won hij de 'Singer of the World' competitie in de categorie liederen, een prijs die hij eigenlijk ‘op de groei' had gekregen. Niet, dat hij het niet verdiende, zijn stem was toen al van een ongekende schoonheid, maar zijn jeugdige overmoed moest nog ietwat getemd worden, en aan zijn talen moest nog behoorlijk gewerkt worden – zelfs zijn Engels was niet helemaal vlekkeloos.

Tegenwoordig behoort hij tot de grootste baritons van onze tijd. Niet alleen omdat hij een pracht van een stem heeft waar hij alles mee kan doen wat hij wil. Ook zijn acteertalent, fantastisch tekstbegrip, muzikaliteit en innemende persoonlijkheid zijn buitengewoon. Dat alles komt hem goed van pas op deze cd, waar hij van alles en nog wat op zingt: folksongs, populaire liedjes, klassiekers en evergreens.

Het lijkt net een feestje en een feestje is het. Bij een feestje moeten ook gasten uitgenodigd worden en die ontbreken dan ook niet. Met zijn bariton-collega, Simon Keenlyside zingt hij het eerste deel uit Pergolesi's Stabat Mater en het, speciaal voor Terfel door Karl Jenkins gecomponeerde Ave Verum Corpus, terwijl tenor Aled Jones participeert in Panis Angelicus en de gitarist John Williams hem begeleidt in She Was Beautiful een liedje gebaseerd op de Cavatina uit The Deer Hunter.

Terfel is een groots artiest, en alles wat hij aanraakt verandert in goud. Ook deze, op het eerste gezicht op een ratjetoe lijkende (wat het waarschijnlijk ook is), cd. Een waar geschenk. Maar even een kanttekening: het is echt niets voor de puristen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links