CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Gérard Souzay - Songs of Many Lands

Gérard Souzay (bariton), Dalton Baldwin (piano)
Testament SBT 1207 • 53' •
Opname: 1959-1983

 

Je hebt liedzangers en liedzangers. Er zijn er die beroemd werden voornamelijk vanwege hun tekstinterpretatie, soms zo ver doorgevoerd dat je denkt naar een openbare spraakles te luisteren. Anderen zijn een en al muziek: zij interpreteren niet maar geven gewoon door. Tenslotte heeft de componist al voor de interpretatie gezorgd door bij de tekst muziek te schrijven.

Gérard Souzay behoort tot de laatste categorie zangers. Zijn lichte bariton is warm en zacht en zijn dictie ietwat geparfumeerd. Hij blinkt uit door zijn muzikaliteit en een zeldzame vorm van oprechtheid, en als geen ander schittert hij in de kunst van diminuendo.

Op de cd Songs of Many Lands zingt hij – in de oorspronkelijke taal – liederen uit verschillende landen, veelal in klassieke arrangementen. De meeste zijn niet of weinig bekend, wat de cd nog interessanter maakt. Luister alleen al naar zulke pareltjes, als het intrieste ‘Karjalan Kunnailla' uit Finland of ‘La barcheta' van Pietro Burati: een zeldzaam mooi Venetiaans liefdeslied.

Driekwart van de liederen werd eind jaren vijftig opgenomen, toen Souzay's stem op zijn mooist was en het is daarom best jammer dat er nog een achttal liederen van twintig jaar later aan toe werd gevoegd.

Dalton Baldwin toont zich een congeniale partner op de piano en het geheel roept de sfeer van nostalgie op.

Op Spotify staat een andere uitgave van die album, zonder de late opnamen:


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links