CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Liederkreis
Decades - A Century of Song (4) - 1840-1850

Liederen van Schumann, Dargomyzjski, Donizetti, Franck, Donizetti, Lindblad, Josephson, Geijer en Mendelssohn

Anush Hovhannisyan (sopraan), Ida Eveline Ränzlöv (mezzosopraan), Nick Pritchard en Oliver Johnston (tenor), Florian Boesch. Alexey Gusev (bariton) en Samuel Hasselhorn (bariton), Malcolm Martineau (piano)
Vivat 119 • 72' • (2020)

 

In dit vierde deel komen liederen aan bod die gecomponeerd zijn tussen 1840 en 1850. Daar men er zowat de beste liedzangers voor heeft geëngageerd die we tegenwoordig rijk zijn, maakt het project tot een van de beste uitgaven op dat gebied, zeker van de laatste jaren.

Het programma is zeer gevarieerd en kent grenzen noch genres, en de emoties wisselen elkaar in rap tempo af. Zweden, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Italië staan broederlijk naast elkaar, een soort EU avant la lettre waarin elk land zijn individuele karaktereigenschappen behoudt.

De zeer spannende en verrassende 'reis' begint in 1840 en dat betekent dat we met Liederkreis op. 24 van Schumann beginnen. De bitterzoete cyclus naar de gedichten van Heine behoort nog steeds tot de mooiste en de beste wat op het gebied van liedkunst is voortgebracht.

De uitvoering door Florian Boesch is precies wat ik er van verwachtte. Minder lyrisch misschien dan van veel van zijn collega-zangers, maar zo enorm ingeleefd dat het werkelijk zéér doet. In zijn interpretatie hoor je dat bitterzoete: het doet pijn maar het is ook dichterlijk en daardoor zeer indrukwekkend.

Anush Hovhannisyan en Alexey Gusev betoveren in de liederen die Dargomyzsky voor zijn studenten heeft geschreven en Ida Eveline Ränzlöv overtuigt in de niemendalletjes van Lindblad.

Malcolm Martineau, aan wie we het project te danken hebben, behoort al jaren tot de beste liedbegeleiders ter wereld. Moeiteloos weet hij de verschillende emoties over te brengen en het is ook zonder twijfel zijn verdienste dat de uitgave van de eerste tot de laatste noot extreem boeit.

Alle teksten zijn in de oorspronkelijke taal en in Engelse vertaling afgedrukt , terwijl de introductie door professor Susan Youens zeer interessant is om te lezen. Laat je dus verrassen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links