CD-recensie

 

© Basia Jaworski, juni 2023
https://basiaconfuoco.com

Alberto Ginastera - The Vocal Album

Cinco Canciones Populares Argentinas op. 10 (ork.bew. Shimon Cohen) - Don Rodrigo op. 31 (sel.) - Milena op. 37

Ana María Martínez en Virginia Tola (sopraan), Plácido Domingo (tenor),
Rafael Sardina (spreekstem), Santa Barbara Symphony Orchestra o.l.v. . Gisèle Ben-Dor
Warner 2564 686830 • 53' •
Opname: 2002, Oxnard Performing Arts Centre, Oxnard (Cal.); 2011 East West Studios, Los Angeles (Cal.); 2014 Metropolis Studios, Londen

 

De muziek van Alberto Ginastera (1916-1983), wellicht de belangrijkste Argentijnse componist, is voor menigeen nog steeds terra incognita. Warner Classics heeft verschillende vocale werken van hem verzameld en op cd gezet, met glanzende bijdragen van o.a. Plácido Domingo en Virginia Tola.

Als mensen muziek van Alberto Ginastera kennen, zal het hoogstwaarschijnlijk om zijn Cinco canciones populares argentinas gaan. Veel Zuid-Amerikaanse zangers (en zij niet alleen!) hebben ze op hun repertoire staan. Niet zo verwonderlijk, want zijn liederen gewoon wonderschoon.

De uitvoering door Ana-María Martínez valt mij een beetje tegen. Zij beschikt over een prachtige, warme sopraanstem met her en der scherpe randjes, maar dat vind ik juist fijn. Het probleem: de liederen zijn eigenlijk niets meer dan verkapte volksliedjes en Martínez benadert ze als een operazangeres: te mooi, te gecultiveerd.

Ook het arrangement voor orkest van Shimon Cohen kan mij niet echt bekoren. Met het orkestgeweld wordt het allemaal gewoon té. Met een simpele pianobegeleiding bereik je meer. Leg de prachtige uitvoering door Raoul Giménéz met Nina Walker (Nimbus) ernaast en hoor het verschil!

De scènes uit Don Rodrigo zijn niet minder dan een cadeautje, maar: waarom alleen de twee scènes? Van de opera, die je – qua muzikale structuur  – het beste kan omschrijven als de Argentijnse Wozzeck, bestaat nog steeds geen complete opname.

Plácido Domingo zong de hoofdrol al tijdens de Amerikaanse première van de opera in 1966 (!), in de New York City Opera. Je kan zijn stem van toen en nu moeilijk met die van later vergelijken, maar zijn grote aria ‘Señor del Perdó' klinkt nog steeds als een klok.

In 1966 werd de rol van Rodrigo's geliefde Florinda gezongen door Jeannine Crader, een Amerikaanse sopraan die ook als eerste Ginestera's cantate Milena heeft opgenomen. In de nieuwe opname wordt Domingo bijgestaan door de schitterende Argentijnse sopraan Virginia Tola. Haar stem is kinderlijk naïef en dramatisch tegelijk. Haar laatste woorden na de dood van Rodrigo blijven door je hoofd spoken.

Net als Jeannine Crader toen, ontfermt Tola zich ook over Milena, wat ik alleen maar kan toejuichen. Milena, een cantate gecomponeerd op brieven van Kafka aan Milena Jesenská, is niet minder dan een meesterwerk. Het verbaast mij zeer dat het niet algemeen bekend en overal uitgevoerd wordt: het werk laat je niet koud. De dramatische benadering van Virginia Tola is tegelijk ontzagwekkend en ijzingwekkend. Wat een artieste!

Beste programmeurs, intendanten en dramaturgen van de meeste Europese (en zeker Nederlandse!) operahuizen: er is nog zo veel meer buiten Mozart, Strauss, Wagner en een incidentele Verdi!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links