CD-recensie

 

© Basia Jaworski, december 2022
http://basiaconfuoco.com

Secrets - French Songs

Debussy: Trois chansons de Bilitis - Trois Mélodies de Verlaine

Ravel: Shéhérazade - Vocalise-étude en forme de habanera

Fauré: Mirages op. 113

Duparc: Mélodies: 13. Au pays où se fait la guerre; 7. Lamento; 10. Élégie; 9. Chanson triste

Marianne Crebassa (mezzosopraan), Fazil Say (piano)
Erato 9029576897 • 69' • (2017)

 

Er is niets geheimzinnigs aan de liederen van Debussy, Ravel, Fauré en Duparc. Er is geen liedliefhebber die ze niet kent, bovendien worden ze de laatste tijd zelfs vaker opgenomen dan welke liederen dan ook, die van Schubert daargelaten.

Ook de gedichten waar de liederen hun teksten aan ontlenen behoren tot de bekendste in het oeuvre van de Franse poëzie. Onlangs heeft Christiane Karg een cd met een vrijwel identiek programma opgenomen: ‘Parfum'. Die titel dekt de lading veel beter, want geparfumeerd zijn de liederen zeker. Niet alleen zijn de teksten van Pierre Louÿs of Verlaine erotisch geladen, ook de in de zachte tonen gehouden klanken geuren naar myrthe, jasmijn en lavendel. Een mix van Arabische mystiek vermengd met Franse lichtheid en olalalala.

Marianne Crebassa heeft een pracht van een stem die de liederen past als een handschoen. Licht en wendbaar, fluisterzacht en sterk op liefdesverklaringen lijkend.

Daar past ‘Gezi Park 3' van Fazil Say echt niet bij. De weinig verrassende vocalise, geïnspireerd door de politieke gebeurtenissen in Turkije, doet mij aan (pijn?)kreten denken en mist de poëtische lichtheid en de onbezonnen erotiek van de rest. Maar het pianospel van Say is voortreffelijk.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links