CD-recensie

 

© Basia Jaworski, juli 2016/

 

Bridges

Eisler: Hollywood Songbook (sel.): geïmproviseerde variaties en bewerkingen van Giullaume de Chassy, Thomas Savy Arnault Cuisinier

Prokofjev: geïmproviseerde variaties en bewerkingen van Giullaume de Chassy, Thomas Savy en Arnault Cuisinier van de Pianoconcerten nr. 1 en 2 en de Pianosonate nr. 6

Laurent Naouri (bas-bariton), Guillaume de Chassy (piano), Thomas Savy (klarinetten) Arnault Cuisinier (contrabas)

Alpha 210 • 45' •

www.youtube.com

   

Het is niet de eerste keer dat de vermaarde basbariton Laurent Naouri een uitstapje maakt buiten het geijkte klassieke repertoire. Net als zijn vrouw, de sopraan Natalie Dessay, zingt ook hij het "lichtere genre", veelal met jazzmusici. Iets wat vaak uitmondt in jamsessions en improvisaties. Ik ken maar één uitvoering van het (complete, dat wel) Hollywood Songbook van Hanns Eisler: met Matthias Goerne en Eric Schneider in Decca's onvolprezen "Entartete Musik" serie; maar er valt hier niets te vergelijken. Beide cd's zijn grandioos in hun eigen soort. Goerne is eigenlijk een must, dus mocht u hem tegenkomen: meteen kopen. 'Naouri and friends' kunt u bewaren voor de nachtelijke uurtjes, met een glas whisky erbij. Grappig eigenlijk hoe ontzettend Weill-achtig de verjazzde Eisler klinkt, voornamelijk in zijn "Kalifornischer Herbst". Die zou zo uit een van diens "shows" kunnen komen.
Behalve Eisler hebben de musici ook Prokofjev verjazzd. Pianist Guillaume De Chassy arrangeerde delen van o.a. diens eerste twee pianoconcerten- en de zesde pianosonate voor stem met begeleiding. Daarvoor gebruikte hij teksten van vier Russsiche dichters: Tsvetajeva, Poesjkin, Lermontov en Jesenin. Naouri zingt ze in een perfect Russisch, ieder woord is makkelijk te verstaan.
Maar het is niet alleen Naouri's stem die de stemming bepaalt, de eigenlijke hoofdrollen zijn weggelegd voor het trio van Guillaume de Chassy (piano), Thomas Savy (klarinetten) en Arnault Cuisinier (contrabas). Denk alleen niet dat je Prokofjev nog ergens in herkent, mij is het in ieder geval niet gelukt. Onbelangrijk eigenlijk. Het draait tenslotte om de improvisaties en daar zijn de heren werkelijk meesters in.
Minpunt: het tekstboekje is helaas nogal slordig en een cd met tijdsduur van 45 minuten is gewoon een gotspe


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links