CD-recensie

 

© Aart van der Wal, oktober 2020

Vrouw

Heller: Frühlingsrufe (voor altblokfluit solo) (sel.)
Böddecker: Magnificat
Giuliani: Fra tutte le pene - The blue bells of Scotland - Di due bell'anime
Mealli: La Vinciolina
Strozzi: L'Eraclito Amoroso
Zipoli: Mia bella Irene
Purcell: The Blessed Virgin's Expostulation
Händel: Sonate IV in F, HWV 369
Rossi: M'uccidete begli occhi
Kempis: Symphoniae op. 2

Ensemble Rossignol: Alice Gort-Swtynk (sopraan, blokfluit), Elly van Munster (chitarrone, gitaar)
Sonante 1420972 • 65' •
Opname: februari 2020, Kerkje Openlucht Museum, Melderslo

Bestelinfo: alice.switynk@gmail.com of tel. 077-3745229

Zie ook: https://alicegortswitynk.blogspot.com
en
https://www.youtube.com/channel/
UC3AbbDZAyhz-wjML2yJi27A/videos

 

Time flies. Het is precies tien jaar geleden dat ik van het Ensemble Rossignol de cd London Love besprak (klik hier). Daarbij is het niet gebleven, want er verschenen in de loop der tijd nog twee cd's (die door ons niet zijn besproken), maar nu dan de vierde cd die door Alice Gort-Swtynk (zij tekende tevens voor de toelichting in het cd-boekje) wel onder mijn aandacht werd gebracht, met als titel, kort en krachtig, 'Vrouw'. Misschien heeft het uitbrengen van dit nieuwe album iets te maken met wat er in 2021 op het programma staat, want dan viert het duo zijn zilveren jubileum.

In de begeleidende brief schreef de zangeres en blokfluitiste Alice Gort-Switynk (ze vormt dit duo samen met Elly van Munster op chitarrone en gitaar) onder meer:

'Van verliefd tot ontroostbaar in Barok en Vroegromantiek. Verwondering geeft verstilling. Verliefd zijn maakt je van binnen vrolijk, verdriet doet je klagen. Het roepen en nog niet vinden verscheurt je hart. Vrouwelijke emoties, uitgedrukt in muziek'.

Het is een fascinerende bloemlezing geworden: 19 evocatieve miniaturen die ruim drie eeuwen overspannen en waarin zowel zang en instrumentale begeleiding (de laatste gestoeld op de geschreven en ongeschreven regels van het basso continuo) als de instrumentale solostukken bekoorlijk samengaan. Treffend is ook de rust die ook in de snelle(re) deeltjes van dit uiterst muzikale duo uitgaat, ver verwijderd van de hectiek van alledag, in ieder juweeltje de juiste toon treffend in een uitgelezen decorum dat pure vocale en instrumentale schoonheid aan interpretatieve (tekst)verbeelding paart. Andy Clark en Lucas van Eck zorgden voor het daarbij passende, fraaie opnamekader. De kerkakoestiek is hier precies goed gedoseerd: zij geeft gloed en glans aan de zangstem aan de beide instrumenten zonder transparantie en definitie daardoor prijs te geven.

De gezongen teksten zijn in het boekje weliswaar niet zijn afgedrukt, maar de kleurrijke toelichting op deze muzikaal fraai uitgedoste karakterstukjes maakt veel goed.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links