CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2019

Vivaldi Edition Vol. 59 - Musica sacra per alto

Filiae maestae Jerusalem RV 638 - Deus tuorum militum RV 612 - SSma Assontione di Maria Vergine RV 582 - Salve Regina RV 618 - Non in pratis RV 641 - Regina coeli RV 615

Delphine Galou (alt), Alessandro Giangrande (tenor), Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone
Naïve OP 30569 • 60' •
Opname: januari 2018, Sala Oriani, Convento San Francesco, Bagnacavallo (I)

Vivaldi Edition Vol. 60 - Arie e cantate per contralto

Cantate 'Cessate, omai cessate' RV 684 - Tito Manlio RV 738: aria Liquore Ingrato - La Candace O Siano Li Veri Amici RV 704: aria Si, Si Bel Volto Che V'Adoro - La Verita in Cimento RV 739: aria Semplice Non Temer - Cantate 'Qual in pioggia dorate' RV 686 - La Candace O Siano Li Veri Amici RV 704: aria Per Dar Pace Al Tuo Dolore - Il Giustino RV 717: aria E Pur Dolce Un'anima Amante

Delphine Galou (alt), Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone
Naïve OP 30584 • 58' •
Opname: februari 2018, Sala Oriani, Convento San Francesco, Bagnacavallo (I)

   

Ambities en verkoopcijfers: ik heb er geen idee van of die samengaan, maar het moedige Vivaldi-project van het Franse label Naïve is wel een mijlpaal die er zijn mag. Deze Vivaldi Edition omvat maar liefst zo'n 450 werken van de Venetiaan Antonio Vivaldi (1678-1741), waarvan een groot aantal voor het eerst discografisch werd en nog wordt vastgelegd. De voornaamste bron: de manuscripten die worden bewaard in de Universiteitsbibliotheek van Turijn. Het moet een enorme klus zijn geweest om al die handschriften, eerste drukken en orkest- en koorpartijen geschikt te maken voor uitvoering. Maar niet alleen dat: hoe bewaar je als dirigent en ensemble de geestdrift, de spiritualiteit om al deze stukken spontaan en fris op te nemen? Een project dat jaren in beslag neemt en dat zich op zijn minst kan meten met vergelijkbare projecten. Vaag herinner ik me nog die enorme, door Brilliant Classics uitgebrachte Vivaldi-collectie. Wie zal de 35 cd's van begin tot eind ooit hebben beluisterd? Misschien collega Siebe Riedstra wel, die ze hier besprak. Inderdaad: het beluisteren alleen al is een monsterklus, laat staan voorbereiden en uitvoeren.

Maar de wonderen zijn toch echt de wereld niet uit, want de cd's die ik tot nu toe van de Vivaldi Edition (die inmiddels 60 delen beslaat, met nog meer in het verschiet) heb beluisterd bieden niet minder dan topkwaliteit, vooral dankzij de Accademia Bizantina onder leiding van Ottavio Dantone. Maar vlak ook de vele solisten niet uit die hun opwachting hebben gemaakt en ongetwijfeld nog zullen maken, zowel instrumentaal als vocaal. De conclusie kan niet helder genoeg zijn: dit is Vivaldi's muziek in optima forma en tevens de afrekening met de veelal gehoorde bewering dat het 'heel veel van hetzelfde is'. Ook andere ensembles, geworteld in de historiserende uitvoeringspraktijk, hebben dat al ruimschoots bewezen.

Een kunst op zich is ook om voor zo'n onderneming als deze steeds maar weer de juiste (goede!) solisten te kiezen, een aspect waar 'onze' Ton Koopman binnen de kaders van zijn omvangrijke Bach- en Buxtehude-project alles van weet. Compromissen zijn soms onontkoombaar, wat uiteraard onvermijdelijk ten koste gaat van de kwaliteit van het project als geheel. De Vivaldi-liefhebbers en -connaisseurs kunnen echter opgelicht ademhalen: de solisten die de beide nieuwe albums vocaal en interpretatief opsieren (respectievelijk religieus en seculier) zijn volmaakt gekozen. Aria's van dit kaliber vormen vanuit zowel vocaal als dramatisch perspectief een ware heksentoer, maar Delphine Galou slaagt daarin met vlag en wimpel. Ze doet wat dit betreft niet onder voor een Cecilia Bartoli en dat wil wel wat zeggen. De incidentele bijdrage van de tenor Alessandro Giangrande mag er trouwens ook zijn. De uitstekende opnamekwaliteit is eveneens consistent. Een puntje van kritiek: in het boekje worden wel keurig de aria's opgesomd, maar niet de daarbij behoren RV-nummers en waarvan ze stammen. Nu onvermoeibaar door naar deel 61!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links