CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2014

 

Pearl - De baroksensatie

Concerten en aria's van Merula, Visée en Vivaldi

Helena Rasker, Cécile van de Sant en Noa Frenkel (alt), Kaspar Kröner (altus), Combattimento

FDM 36582-9 • 76' •

Opname: september 2013, MCO, Hilversum

www.scapinoballet.nl

 

'Pearl' van choreograaf ed Wubbe en het Scapino Ballet Rotterdam trok in 2012 volle zalen, en niet in de laatste plaats door de 'live' uitgevoerde muziek van onder meer Antonio Vivaldi door het Amsterdamse Combattimento . De theaterhit maakt in het seizoen 2013/14 een comeback die ongetwijfeld weer net zo succesvol zal zijn.
Op 2 september van het vorig jaar trok het Combattimento naar de studio van het Muziekcentrum van de Omroep aan de Hilversumse Heuvellaan om de 'Pearl' muziek daar te laten vereeuwigen door opnametechnicus Jaap de Jong, met Freek Sluijs voor de muziekregie, de montage en de cd-mastering. Het is een schitterende opname geworden, al zou een dvd-uitgave natuurlijk nog beter zijn geweest. Hoewel. de eerlijkheid gebiedt dat dit minder voor de hand had gelegen in het licht van de komende, nieuwe tournee: het kruit zou dan tenminste enigszins zijn verschoten, nietwaar?

Ik zit hier niet om reclame te maken voor wie dan ook, maar als ik het toch over dat kruit heb: er wordt op deze cd 'explosief' gespeeld, met fraaie accenten, perfect gearticuleerd in flexibele tempi en met een speltechnisch gemak dat duidelijk zijn mooie vruchten afwerpt in de miniaturen van Tarquinio Merula (ca. 1594-1665), Robert de Visée (ca. 1655-1732) en Antonio Vivaldi (1678-1741) wiens muziek op deze cd het meest aan bod komt.
Er wordt nogal eens minachtend gedaan over 'die concertjes van Vivaldi' (Igor Stravinsky wordt wat dat betreft nog steeds veelvuldig geciteerd), maar ik kom er rond voor uit dat ik veel van de muziek van deze 'rode priester' uit Venetië een warm hart toedraag en daarin steeds weer voor aangename verrassingen sta. Uitstekend en geïnspireerd instrumentaal spel (hoewel niet op 'authentieke' instrumenten, maar so what?), prima vocale bijdragen en dan ook nog een heel mooie opname maken van deze uitgave een waar feest.

Het Combattimento was kortgeleden nog het Combattimento Consort Amsterdam, maar het vertrek van Jan Willem de Vriend (door menigeen niet in dank afgenomen overigens) zie ik alleen nog 'Combattimento' in programma's en op aanplakbiljetten, maar ook op de website van het ensemble. Laten we hopen dat ook zonder Jan Willem het 'strijdende' (combattimento!) ensemble een stralende toekomst tegemoet gaat.

Het cd-doosje bevat geen informatie over de gespeelde muziek, wat ik jammer vind. En Noa Frankel heet toch echt Noa Frenkel...


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links