CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2016

 

The Elegant Bassoon

Telemann: Sonate voor dwarsfluit, viool, fagot en klavecimbel in c, TWV 43:d3 - Sonatina Quinta in a, TWV 41:a4 - Sonata a 4 in d, TWV 43:d1 (uit 'Tafelmusik')

Schwartzkopff: Sonata à tre

Tiehl: Sonata 12 - Sonata 3 - Sonata 6

Fasch: Sonata a 4 in D, FaWV N:D1

C.Ph.E. Bach: Sonates Wq 92 nr. 1, 3, 5

Devienne: Sonate voor klavecimbel met fluit en fagot obbligato

Wouter Verschuren (barokfagot), Concerto Delaborde

Globe GLO 5266 • 80' •

Opname: april 2016, Oud-Katholieke Kerk, Delft

https://www.youtube.com/watch?v=cs

 

Red de fagot werd onlangs opgericht om de fagot nieuw leven in te blazen. Ik citeer: 'van lyrische hoogte tot koddige laagte; venijnig, maar ook breekbaar en teer. Welk instrument heeft zo'n expressief bereik als de fagot? Toch behoort de fagot tot de bedreigde soorten onder de instrumenten. Daarom is Red de fagot opgericht om dit bijzondere instrument weer leven in te blazen. Vaandeldrager is fagottist Bram van Sambeek'. Volgens de Volkskrant 'is het misschien wel het instrument met de allerfraaiste klank, maar toch heeft de fagot het moeilijk: niet sexy genoeg. Wie leert nu blazen op zo'n lange kachelpijp?'

De fagot is alleen maar te redden door erop te blazen. Nieuwe aanwas dus, daar gaat het op termijn om. Dat begint misschien ergens thuis, of op de muziekschool. Men 'valt' voor het instrument. Of niet. Gedwongen muziekonderwijs, gedwongen instrumentkeus, het leidt tot niets. Zo simpel is het eigenlijk wel.

Zou dit nieuwe album kunnen helpen om een nieuwe generatie op de fagot te krijgen? Deze schitterende cd bevat een riante selectie uit het uitgebreide repertoire voor barokfagot, van de vroegste stukken tot de periode dat de 'klassieke' fagot zijn opwachting maakte. Het mooie van deze uitgave is dat we de barokfagot samen met andere instrumenten horen: klavecimbel, dwarsfluit, barokviool en viola da gamba. Dat mag best bijzonder heten want in de barok waren dat ongebruikelijke ensembles: het is immers de fagot die zich het prettigst voelt bij toonsoorten met mollen, terwijl andere instrumenten nu juist het liefst kruizen 'zien'. Zeldzaam repertoire dus op deze cd en dat levert in dit geval maar liefst zes premières op.

Het ensemble is top. Het Concerto Delaborde bestaat uitsluitend uit barokspecialisten in - om het zomaar uit te drukken - de hoogste categorie: Kathryn Cok op klavecimbel, Wilbert Hazelzet op traverso, Antoinette Lohmann op barokviool en Robert Smith op viola da gamba. Wouter Verschuren, onder meer eerste fagottist bij het Amsterdam Baroque Orchestra, kon zich niet door een beter gezelschap laten bijstaan. Wouter is ook de man die graag op zoek gaat naar 'vergeten' repertoire voor zowel fagot als dulciaan. Ter ondersteuning kreeg hij daarvoor in 2010 een beurs van het Charles Burney Fonds.

Deze cd is het best denkbare pleidooi voor de fagot. Zo simpel is het eigenlijk. De opname is om door een ringetje te halen. De Oud-Katholieke Kerk in Delft past naadloos bij dit barokprogramma. Metagegevens ontbreken. Gemakzuchtig en klantonvriendelijk.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links