CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2021


Tuhu - Gaëlle Solal

Klik hier voor het cd-boekje

Gaëlle Solal (gitaar)
Eudora EUD-SACD-2003 • 59' • (sacd)
Opname: sept. 2019, Auditorio San Francisco, Ávila (Spanje)

   

Onlangs arriveerde weer uit Spanje een bijzonder geslaagde gitaar-cd op het daar zeer bekende Eudora-label. Ditmaal werd de Franse gitariste Gaëlle Solal (1978) in het warme Spaanse zonnetje gezet.

Uit het boekje kon ik opmaken dat Solal van vele (muzikale) markten thuis is en net zo gemakkelijk Bach speelt als de songs van The Beatles aan haar instrument toevertrouwt. Met Boris Gaquere vormt ze bovendien het komisch duo 'The Crazy Nails'. Kortom, een veelzijdige kunstenares, die op haar vijfde de gitaar ontdekte en al in het jaar daarop werd toegelaten tot het Conservatorium van Marseille. Op haar zestiende ging ze naar Parijs om te studeren aan het fameuze 'Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse'. Ze had als klein meisje een droom: later danser en musicienne worden. En dat werd ze.

In haar recital neemt de gitaarmuziek van Hector Villa-Lobos een belangrijke plaats in (zowel in oorspronkelijke vorm als in bewerkingen), met daarnaast uitstapjes naar Roland Dyens. Verder is er een waaier van smaakvolle arrangementen die Solal evenzeer op het lijf geschreven lijken. Fascinerend ook te horen hoe zij met haar prachtige spel de klassieke gitaar tot de meest uiteenlopende kleurengradaties weet te verleiden en haar recital met zoveel weldadige afwisseling en rust weet te omgeven. De registratie, zowel in stereo als in surround, laat geen detail van dit sublieme spel verloren gaan. Dit is niet alleen voor de gitaarliefhebbers een belangwekkende aanwinst!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links