CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2006

 

Teatro Lyrico: Sonates, dansen en lyrische stukken uit de 16e en 17e eeuw.

Milos Valent (viool en altviool), Maxine Eilander (Spaanse en Italiaanse harpen), Erin Headley (viola da gamba en lirone), Stephen Stubbs (barokgitaar en chitarrone).

ECM New Series 1893 476 3101 • 75' •

www.ecmrecords.nl


Dit is weer zo'n voorbeeld van boeiend repertoire dat de grote platenmaatschappijen laten liggen, maar waar de kleinere labels zich gelukkig over ontfermen zonder dat hen daarvoor een Edison wordt gegund. Zo gaat het nu eenmaal...

Deze miniaturen van Arcangelo Corelli, Giulio Caccini, Maurizio Cazzati, Carlo Farina, Giovanni Granata, Giovanni Foscarini en - heel eigentijds! - Stephen Stubbs doen misschien niet ongehoord watertanden, maar de beloning zal er zijn, want dit is prachtige muziek die met groot gezag smaakvol wordt uitgevoerd en menigeen voor het eerst laat kennismaken met typische middeleeuwse instrumenten als de lirone, het bassnaarinstrument uit de lira da braccio familie. De chitarrone is een fors uitgevallen luit met lange hals die behalve de zes melodiesnaren ook nog over acht diatonisch gestemde bassnaren beschikt, die apart aan een soort kraag zijn bevestigd.

Dit is echt niet alleen muziek voor de late uurtjes want het gaat er soms stevig aan toe, met alle passie die in het zonovergoten Italië en Spanje niet weg te denken zijn.

De opname is het zoveelste ECM-juweel uit de proosdij St. Gerold, geproduceerd door Manfred Eicher. Kopen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links