CD-recensie

 

© Aart van der Wal, april 2019

 

Tangos for Yvar

Biscardi: Incitation to desire (1984)
Pender: Tango: Ms. Jackson dances for the people (1986)
Nichifor: Tango for Yvar (1983)
Wolpe: Tango (1927)
Rzewski: Steptangle (1985)
Fennelly: Tangoblique (1984, 2004)
Aharonián: Y Ahora? (1984)
Schimmel: Fromage dangereux (1984)
Nyman: A neat slice of tango (1984)
Hill: Tango no tango (1985)
Mumford: Tango-variations (1984, 2001)
Johnson: Tango (1984)
Finch: Tango (1986)
Babbitt: It takes twelve to tango (1984)
Berkman: Thorn-torn lips (1984)
Vigeland: Tango à deux (1983)
Nobre: Tango op. 61 (1984)
Piazzolla/Shybayeva: Libertango (1973)

Hanna Shybayeva (piano)
Grand Piano GP794 • 66' •
Opname: augustus en oktober 2018, Riverside Studios, Keulen

www.hannashybayeva.com

 

'Tangos for Yvar'. Wie was hij? Zijn volledige naam was Ronald MacKay, later omgedoopt in Yvar-Emilian Mikhashoff (1941-1993), naar zijn grootvader, een in Troy, New York geboren en getogen Amerikaanse pianist die zich had gespecialiseerd in eigentijdse muziek en uit dien hoofde wereldwijd samenwerkte met een groot aantal componisten (de vergelijking met onze Ralph van Raat dringt zich op). Een aantal opnamen van Mikhashoff is bewaard gebleven. Hij was niet alleen een zeer getalenteerde pianist, maar van 1962 tot 1965 ook een uitstekende ballroomdanser!

Ballroom dancing en de tango: ze horen bij elkaar. Samen met het uitgevershuis Quadrivium Press ontstond in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw het plan om een groot aantal componisten te vragen om een pianostuk te schrijven met de tango als basis (je zou kunnen zeggen: een eigentijdse Diabelli-variant). De reacties waren dusdanig enthousiast dat hieruit een omvangrijk tangoproject voortvloeide, waarvan 88 tango's van toondichters uit 30 landen op 14 april 1985 in première gingen tijdens het North American New Music Festival. Onder de componisten treffen we - naast de componisten op deze cd - onder meer aan Anthony Burgess, John Cage, Aaron Copland, Oliver Knussen, Michael Finnissy, Poul Ruders en Karlheinz Stockhausen. Het werden volgens een officiële lezing uiteindelijk in totaal 127 composities, maar een deel daarvan is helaas verloren gegaan, terwijl een aantal waarschijnlijk wel is toegezegd, maar nooit voltooid. Hoe het precies zit zullen we nooit weten: de bedoeling was weliswaar een gedrukte integrale uitgave in meerdere delen, maar die is nooit verschenen. Wat er wel is wordt bewaard in de muziekbibliotheek van de State University in Buffalo, in de Amerikaanse staat New York.

Hanna Shybayeva (ze werd in 1979 geboren in Minsk en woont al jaren in ons land) speelt deze kleurrijke tango´s in hun voortdurende wisselende gedaante net zo kleurrijk, maar ook overrompelend en met veel gevoel voor nuance, frasering en ritmische precisie, met net dat scheutje rubato en accelerando voor een optimaal effect. Muziek dus die haar duidelijk als een handschoen past. Klapstuk is Piazzolla's 'Libertango' in de verbeeldingsvolle bewerking van de pianiste zelf. Wie haar 'live'wil horen: op haar website vindt u een overzicht van de komende concerten in onder meer ons land.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links